avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu uzufructarul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu uzufructarul

Buna seara!
sa va spun povestea mea. Acum 6 ani am obtinut o suma frumoasa de bani( dintr-un castig, la care si el a fost prezent), si am decis sa cumpar un apartament. la vremea respectiva eram o idioata de 20 de ani indragostita peste cap, iar viitorul meu atunci era langa un baiat, care m-a convins sa ii trec si lui dreptul de uzufruct pe casa. ceea ce am facut. am ajuns sot si sotie, iar acum divortam. Casa este cumparata dinaintea casatoriei, eu nuda proprietate el uzufruct. el niciodata nu a intretinut bunul, iar acum de cand divortam a parasit detot bunul. noi locuiam impreuna, ceea ce este stipulat si in contractul de vanzare cumparare. I-am oferit o suma modica sa renunte la drept insa nu doreste, vrea mai multi bani, un sfert din apartament. Apartamentul fiind imbunatatit si intretinut de mine si familia mea.
Ce posibilitati am in aceasta situatie, sa anunt politia pentru parasirea dreptului, cum sa am eu o dovada de la data la care a parasit? Ce sanse am daca il actionez peste 2 -3 ani in instanta, mentionez ca el refuza sa vina sa mai locuiasca in apartament.
CODUL CIVIL
CAPITOLUL II
Uzufructul

SECŢIUNEA a 3-a
Stingerea uzufructului
Art. 746
Cazurile de stingere a uzufructului
(1) Uzufructul se stinge pe cale principală prin:
a) moartea uzufructuarului ori, după caz, încetarea personalităţii juridice;
b) ajungerea la termen;
c) consolidare, atunci când calitatea de uzufructuar şi de nud proprietar se întrunesc în aceeaşi persoană;
d) renunţarea la uzufruct;
e) neuzul timp de 10 de ani sau, după caz, timp de 2 ani în cazul uzufructului unei creanţe.
(2) Uzufructul se stinge prin decesul ori, după caz, încetarea existenţei juridice a uzufructuarului chiar dacă termenul nu s-a împlinit.
(3) În cazul imobilelor sunt aplicabile dispoziţiile în materie de carte funciară.

Daca timp de 10 ani nu foloseste imobilul , uzufructul se stinge prin neuz , prin hotarare judecatoreasca unde veti dovedi cu martori neuzul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nudul proprietar lore_lore lore_lore In situatia in care exista un drept de uzufruct asupra unui imobil, iar nudul proprietar moare, se stinge uzufructul?Adica mostenirii nudului proprietar sunt ... (vezi toată discuția)
Anulare uzufruct camelia6217 camelia6217 Am dat in uzufruct viager mamei mele apartamentul cumparat de mine.Cum pot sa sting uzufructul? (vezi toată discuția)
Informatii CristinC63 CristinC63 Buna ziua! Am si eu o intrebare la care as fi foarte bucuroasa daca as primi un raspuns. Eu am facut un act de vanzare catre fiica mea cu uzufruct ... (vezi toată discuția)