Cheltuielile de judecată s-au cerut prin cererea de apel sau prin cerere accesorie, dar până la închiderea dezbaterilor (până la rămânerea în pronunțare a instanței)? S-au depus înscrisuri doveditoare până la acel moment?
Consultați dosarul și vedeți cum și când s-au cerut cheltuieli de judecată, și cum s-au dovedit acestea. Din punctul meu de vedere, dacă s-au cerut cheltuieli de judecată prin cererea de apel, dar s-au dovedit prin concluzii scrise instanța trebuia să respingă capătul acesta de cerere ca nefondat. Dacă s-au cerut și dovedit prin concluzii scrise nici nu avea obligația să se pronunțe asupra lor (fără să repună cauza pe rol).
Potrivit deciziei civile nr. 1852/2002 a Secțiilor unite ale CSJ
Este încălcat principiul contradictorialităţii, iar hotărârea astfel pronunţată este lovită de nulitate, atunci când instanţa, primind după închiderea dezbaterilor un set de acte, pe care nu le-a pus în discuţia părţilor, pronunţă hotărârea pe baza lor.
O hotărâre care ține cont de cele enunțate mai sus este dec. civ. nr. 1345/A din 15 octombrie 2015 a Curții de apel Timișoara:
Partea care pretinde cheltuieli de judecată trebuie să facă, în condițiile legii, dovada existenței și întinderii lor cel mai târziu până la închiderea dezbaterilor asupra fondului cauzei, astfel încât nu pot fi luate în considerare dovezile referitoare la existența și întinderea cheltuielilor de judecată suportate de către parte ce au fost depuse, la dosar, în termenul de amânare a pronunțării, după închiderea dezbaterilor asupra fondului pricinii.
Sursa:
[ link extern ] /
În aceste condiții, aș considera că instanța s-a pronunțat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau s-a acordat mai mult decât s-a cerut, putând fi luată în considerare o revizuire întemeiată pe dispozițiile art. 509, alin. 1, pct. 1 în care să invocați și nulitatea hotărârii pentru încălcarea principiului contradictorialității.
Mai puteți consulta și:
[ link extern ]
Țineți cont de faptul că orice altă cale de atac respinsă vă va crește cuantumul cheltuielilor de judecată. Așadar, vă asumați un risc cu promovarea unei revizuiri.
Cei cărora le datorați cheltuieli de judecată pot apela direct la executor judecătoresc (urmând să achitați și onorariul acestuia, împreună cu restul cheltuielilor de executare). De aceea e mai bine să luați legătura cu partea adversă în care să le cereți să vă comunice modalitatea de plată.