avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... posibilitate contestare cheltuieli de judecata ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

posibilitate contestare cheltuieli de judecata exagerat de mari si nejustificate

Pe fond partea adversa si-a rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecata pe cale separata. Noi am pierdut procesul. Am facut apel, am pierdut si ne-am trezit ca instanta ne obliga sa platim cheltuieli de judecata, o suma exagerat de mare. Sentinta este definitiva. Nu am vazut nici o chitanta, nu ne-a fost comunicata aceasta solicitare ca sa o putem contesta.

1. In primul rand, avea dreptul sa depuna chitante in apel daca pe fond si-a rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecata pe cale separata?
2. Este in regula ca nu am avut cunostinta de aceste cheltuieli si nu am avut posibilitatea de a le contesta?
3. Este legala in aceste conditii decizia instantei de a ne pune la plata?
4. Daca decizia este definitiva (la tribunal) mai exista vre-o cale de atac, cel putin pentru aceste cheltuieli nejustificat de mari?

Astept raspuns urgent. Multumesc tuturor anticipat.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 22:29, 29 Mai 2016
Ce suma?
Nu se mai poate face nimic dacă a fost în apel.
12000 lei. As dori daca se poate sa-mi raspundeti la intrebarile postate pentru ca sunt ffff nedumerita. Faptul ca nu am stiut de cuantumul cheltuielilor ca sa pot uza de dreptul de a le contesta poate fi folosit cumva?
In cazul in care nu mai putem utiliza nici o cale de atac care este termenul legal pana la care se pot plati cheltuielile de judecata. Paratul care a castigat procesul va lua legatura cu noi sau va merge la executor ca sa ne mai creasca pagubele.
Avem un credit ipotecar, credeti ca poate fi poprit contul aferent ratei si sa ajungem, doamne fereste, sa nu ne putem plati rata? Sa ajungem, doamne fereste, in executare silita cu banca? Rog raspunsuri urgente ca nu mai stim ce sa facem.
Cheltuielile de judecată s-au cerut prin cererea de apel sau prin cerere accesorie, dar până la închiderea dezbaterilor (până la rămânerea în pronunțare a instanței)? S-au depus înscrisuri doveditoare până la acel moment?

Consultați dosarul și vedeți cum și când s-au cerut cheltuieli de judecată, și cum s-au dovedit acestea. Din punctul meu de vedere, dacă s-au cerut cheltuieli de judecată prin cererea de apel, dar s-au dovedit prin concluzii scrise instanța trebuia să respingă capătul acesta de cerere ca nefondat. Dacă s-au cerut și dovedit prin concluzii scrise nici nu avea obligația să se pronunțe asupra lor (fără să repună cauza pe rol).

Potrivit deciziei civile nr. 1852/2002 a Secțiilor unite ale CSJ

Este încălcat principiul contradictorialităţii, iar hotărârea astfel pronunţată este lovită de nulitate, atunci când instanţa, primind după închiderea dezbaterilor un set de acte, pe care nu le-a pus în discuţia părţilor, pronunţă hotărârea pe baza lor.


O hotărâre care ține cont de cele enunțate mai sus este dec. civ. nr. 1345/A din 15 octombrie 2015 a Curții de apel Timișoara:

Partea care pretinde cheltuieli de judecată trebuie să facă, în condițiile legii, dovada existenței și întinderii lor cel mai târziu până la închiderea dezbaterilor asupra fondului cauzei, astfel încât nu pot fi luate în considerare dovezile referitoare la existența și întinderea cheltuielilor de judecată suportate de către parte ce au fost depuse, la dosar, în termenul de amânare a pronunțării, după închiderea dezbaterilor asupra fondului pricinii.


Sursa:
[ link extern ] /

În aceste condiții, aș considera că instanța s-a pronunțat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau s-a acordat mai mult decât s-a cerut, putând fi luată în considerare o revizuire întemeiată pe dispozițiile art. 509, alin. 1, pct. 1 în care să invocați și nulitatea hotărârii pentru încălcarea principiului contradictorialității.

Mai puteți consulta și:
[ link extern ]

Țineți cont de faptul că orice altă cale de atac respinsă vă va crește cuantumul cheltuielilor de judecată. Așadar, vă asumați un risc cu promovarea unei revizuiri.

Cei cărora le datorați cheltuieli de judecată pot apela direct la executor judecătoresc (urmând să achitați și onorariul acestuia, împreună cu restul cheltuielilor de executare). De aceea e mai bine să luați legătura cu partea adversă în care să le cereți să vă comunice modalitatea de plată.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Mai 2016
Radu9, utilizator
Multumesc mult Radu9 pentru raspuns. Am teama de a nu-mi creste pagubele si mai mult; asta este si motivul pentru care am ales sa ma consult putin pe forum.

Cum scrisesem mai sus, pe fond parata a ales sa ceara cheltuieli de judecata pe cale separata, lucru cuprins in Hotararea instantei de fond. In apel probabil s-a razgandit si habar nu am cand a solicitat cheltuielile de judecata .... multumesc pentru sfat, am sa verific. Nu imi este clar, la termenul cand se depun concluzii dezbaterile sunt inchise?

Cand sa iau legatura cu partea adversa? Dupa primirea Hotararii? In hotarare instanta nu da un termen in care partea care a pierdut procesul sa achite cheltuielile de judecata?

Multumesc mult, anticipat!

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecată Narcisa_ Narcisa_ În actiunea de chemare in judecata s-a cerut obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecata. Au existat mai multe termene de judecată, apoi la ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata moraru alexandru moraru alexandru intr-un proces (contestatie in anulare)cu un singur termen ,avand in vedere ca nu am solicitat cheltuieli de judecata prin intampinare ,mai pot solicita ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata cornelia radoi cornelia radoi buna seara!revin la d-voastra cu inca o problema:in dec.2006 tribunalul prahova a dat o sentinta favorabila mie intr-un litigiu de munca pe care l-am avut cu ... (vezi toată discuția)