avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu minor la mediator
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu minor la mediator

Buna seara!

Sunt casatorita de 12 ani, iar in urmatoarea perioada sotul meu si cu mine ne dorim sa ne adresam unui mediator pentru a divorta. Avem o fetita de aproape 9 ani, care amandoi ne dorim sa locuiasca impreuna cu mine. Avem in proprietate un apartament cu 4 camere si alte bunuri ce nu fac obiectul neclaritatilor mele. Eu am o profesie liberala, iar declaratiile la finante nu prea ma ajuta in vederea dovedirii unui venit suficient intretinerii copilului, chiar daca incepand din acest an mi-au crescut incasarile si practic am posibilitatea reala de a asigura fetei mele cele necesare, fara insa a putea dovedi. Sotul meu este student la zi, cu taxa si nu lucreaza.
Apartamentul este achizitionat cu bani proveniti de la mama sotului meu, iar acesta mi-a propus sa renunt la el la partaj, asta ar insemna sa plec in chirie cu fiica mea.

In aceste conditii, am cateva intrebari, ce recunosc, ma cam chinuie:

a) Daca imi voi pastra domiciliul, o perioada in apartamentul acesta, tinand cont ca ne adresam unui mediator, se va mai face ancheta sociala?

b) Daca voi pleca in chirie, ce sanse am in conditiile de mai sus, sa fiu parinte rezident?

c) Ce implicatii sunt in privinta stabilirii domiciliului copilului, daca partajul il facem ulterior divortului?

d) Care este cea mai rapida varianta in cazul nostru, intrucat sotul meu va pleca in strainatate la finalul lunii iunie si am dori ca pana la plecare sa fie solutionat divortul?

Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Mai 2016
RoxM, utilizator
Cel mai recent răspuns: berbenceam , utilizator 20:54, 29 Mai 2016
Notați la OCPI că imobilul în care locuiți este locuința familiei, cf art. 321 cod civil. Cred că mai bine divorțați la notar sau prin instanță, mai ales că există posibilitatea de înțelegere amiabilă și lucrurile se tranșează în același loc. Având în vedere că soțul dvs nu are venituri ci, din contră, are cheltuieli cu școala, nu văd problema ca locuința copilului să fie stabilită la dvs. (la adresa locuinței actuale, pentru moment).
Daca sotul e student nici el nu are o situatie prea roz.
Daca dvs va permiteti sau puteti fi ajutata de parinti puteti sa o "despagubiti" pe soacra inapoindu-i banii si dvs pastrand apartamentul.
Daca apelati la mediator lucrurile merg mai repede si mai lin.
Daca apelati la instanta lucrurile merg mai greoi si mai contondent si nu vad judecator care sa va arunce in strada cu copilul.
Poate va intelegeti cu famila sotului ca dvs si sotul sa vindeti apartamentul, sa-si ia fiecare cate 2 camere, iar dvs sa inapoiati soacrei banii dati de dansa.
La mediator mergeti daca nu va intelegeti asupra divortului si sperati sa ajungeti la un acord, apoi cu acel acord, tot in instanta ajungeti sau la notar.
Daca va intelegeti, puteti divorta prin acord si in instanta sau mergeti direct la notar, mai alea ca veti termina mai repede, pana va pleaca sotul. In ambele cazuri se face ancheta sociala.
Puteti locui cu copilul si in chirie.
Parajul il veti face cand doriti si daca locuiti acolo si daca nu, oricand, e o actiune imprescriptibila.
Va multumesc pentru raspunsurile date!

Ceea ce este clar e ca prin vanzarea apartamentului nu am reusi sa cumparam doua locuinte, iar "despagubirea" nu este o solutie posibila, neavand disponibilitatile financiare pentru a face acest lucru.

Imi este mai clar ce am de facut, respectiv sa raman cu domiciliul in apartament inca o perioada, impreuna cu fiica mea, dar si cu sotul. Tinand cont ca oricum va fi plecat un timp, este cred cea mai buna solutie.

Va multumesc inca o data tuturor!



Ultima modificare: Duminică, 29 Mai 2016
RoxM, utilizator
1. Ancheta sociala se face indiferent daca apelati la mediator, notar sau instanta.
2. Daca doriti sa inchiriati un imobil, pana la consfintirea acordului de mediere, in acel acord mediatorul va specifica adresa unde d-voastra doriti sa se faca ancheta sociala.
3. Acordul de mediere va contine intelegerea partilor. Indiferent daca hotarati sa faceti partajul odata cu celelalte capete accesorii sau dupa ce acordul de mediere va fi incuviintat de catre instanta, parintele asupra caruia cei doi soti s-au inteles sa ramana parinte rezident, nu isi va pierde calitatea.
4. In instanta procesul dureaza, la notar cei doi soti trebuie sa se prezinte personal atat la depunere cat si dupa perioada de 32 de zile, la mediator se prezinta cei doi soti pentru a stabili toti termenii intelegerii iar la data cand instanta va da termenul pentru incuviintarea acordului de mediere, sotul poate face o procura speciala altei persoane care va contine intelegerea partilor si se va prezenta in locul sotului.
5. La mediator, cei doi soti se vor putea intelege, pe langa altele, si cu privire la ramanerea pentru o perioada stabilita ,de comun acord, in apartament, cu privire la pensia de intretinere fara a aduce acte doveditoare cu privire la venit sau se poate renunta la plata pensiei de intretinere urmand ca cei doi parinti sa consimta la intretinerea in natura.
6. intr-un cuvant, cei doi soti isi vor negocia atat interesele lor dar mai ales ale minorei.
7. Daca partile doresc, pot fi asistate pe toata procedura medierii de catre un avocat. Acest lucru, nu inseamna ca va fi o negociere a celor doi avocati, ci a celor doi soti, dar pentru a putea beneficia de consultanta juridica, cei doi soti au posibilitatea de a fi asistati de catre acestia.
8. Pentru orice alte nelamuriri cu privire la problema d-voastra, sfatul meu este sa mergeti la biroul mediatorului si sa discutati cu acesta.

Alte discuții în legătură

Divort in cazul in care este un copil minor la mijloc robertxl robertxl Buna ziua, Am cautat informatii legate de acest subiect insa nu sunt foarte lamurit in aceasta privinta. Sunt casatorit insa de ceva vreme nu ne mai ... (vezi toată discuția)
Partaj divort doru6 doru6 Am o casa mostenita impreuna cu sora mea de la parintii nostri. Impreuna cu sotul avem un apartament in proprietate comuna. Am dori ca in urma divortului eu ... (vezi toată discuția)
Divort si incredintare copil minor sub 2 ani oana14 oana14 Buna ziua. Vreau sa divortez de sot si fetita de 1 an jumate sa ramana cu mine. Adresa mea din buletin, dar si a sotului, este la parintii lui. Eu acum ... (vezi toată discuția)