avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... despre SEF SIPP
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

despre SEF SIPP

Sunt intr-o firma cu aproximativ 400 angajati, am fost angajat in functia de Coordonator in materie SSM cu decizie de Manager HSE. In urma cu 12 luni am fost desemnat SEF SIPP(printr-o decizie de infiintarea a SIPP). Dupa controlul celor de la ITM s-a constatat ca nu pot ocupa acest post deoarece nu am studii superioare tehnice.
Am terminat facultatea si master cu profil economic, am cursul de inspector 80 ore, de evaluator - 180 ore si sunt in curs de absolvire a unei facultati cu profil tehnic.
Pot ramane pe acest post pana la absolvirea facultatii sau se poate echivala intr-un fel?
Daca nu, atunci ce pot face cand din spuse neoficiale aflu ca mi se pregateste pe ascuns o surpriza, vor sa ma dea afara.
Ultima modificare: Luni, 30 Mai 2016
rogert_Bv, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:07, 2 Iunie 2016
Legal, in acest moment nu puteti detine functia de sef SIPP deoarece nu indepliniti conditiile prevazute de HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.50 (1) Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă
corespunzătoare nivelului superior, care trebuie îndeplinite în mod cumulativ, sunt
următoarele:
a) absolvirea, în domeniile fundamentale: ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole şi silvice, cu diplomă de licenţă sau echivalentă, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenţă, ori a studiilor universitare de lungă durată sau absolvirea cu diplomă de absolvire a studiilor universitare de scurtă durată;
b) curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puţin 80 de ore;
c) absolvirea cu diplomă sau certificat de absolvire, după caz, a unui program de învăţământ postuniversitar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată de cel puţin 180 de ore.
(2) Îndeplinirea cerinţelor prevăzute la alin. (1) se atestă prin diploma de studii şi certificatele de absolvire a cursurilor prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).
(3) Cerinţa minimă prevăzută la alin. (1) lit. b) şi c) este considerată îndeplinită şi în situaţia în care persoana a obţinut o diplomă de master sau doctorat în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Nu indepliniti conditia de absolvent al unei institutii tehnice, agricole, silvice. Cursul de evaluator de care amintiti nu este cel mentionat la art. 50 lit.c)
Referitor la echivalare - nu se fac echivalari de studii.
Daca sunteti in an terminal la o facultate cu profil tehnic, puteti solicita acceptul ITM si este posibil sa-l primiti pentru a ramane pe functie, cu conditia sa se recunoasca cursul de 180 de ore de evaluator pe care l-ati urmat ca si curs de perfectionare in domeniul ssm in regim postuniversitar.
Daca veti fi concediat de catre firma puteti contesta in instanta decizia de concediere pe motiv ca numirea dvs. a fost facuta prin decizie interna de catre angajator care avea obligatia legala sa cunoasca legislatia.
Bună dimineața.

În situația în care un absolvent de studii economice deține un certificat de curs postuniversitar, Evaluator factori de risc, de 240 de ore și un masterat în Managementul Securitatii si Sanatatii in Munca, acesta poate deține funcția de sef SIPP?

Mulțumesc
Fiind vorba de o alta situatie trebuia sa deschideti o discutie noua.
Daca analizam strict legea, in primul rand, nu sunt indeplinite conditiile de la pct.50 al.(1)lit.a)
privind partea de studii cu profil tehnic.
Cursul de evaluator de risc poate sa nu fie recunoscut de catre Inspectia muncii ca si curs prevazut la lit.c).
Este interesant de stiut ce institutie de invatamant superior (de ce profil, acreditata ?!) a organizat masteratul in domeniul ssm si a acceptat la masterat un absolvent de invatamant superior in domeniul economic. Si acest masterat poate sa nu fie recunoscut de catre Inspectia muncii ca si masterat prevazut la al.(3).
Daca se obtine avizul ITM/ Inspectia muncii, detinatorul poate indeplini functia de sef SIPP.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salutare ! eu am terminat facultatea de drept, iar in prezent ... TnsAdrRzv TnsAdrRzv Salutare ! Eu am terminat facultatea de Drept, iar in prezent lucrez la o firma ca inspector ssm, dupa abs0livrea cursului de 80 ore. Azi am vrobit cu seful, ... (vezi toată discuția)
Masterat ssm Tudorcirco Tudorcirco As vrea sa cer o părere despre masteratul in SSM . Daca merita făcut sau sa urmez un curs de SSM și dacă m-ar ajuta mai mult masteratul făcut la ... (vezi toată discuția)
Ce oportunități de carieră am în urma diplomelor obținute? Goran Carmen Goran Carmen Am terminat Facultatea de stiinte economice ( Bucuresti ), Master in Managementul Resurselor Umane( Bucuresti), Master in Managementul securitatii si sanatatii ... (vezi toată discuția)