avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contractul de munca dupa iesirea la pensie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contractul de munca dupa iesirea la pensie

Buna ziua
Ce tip de contract de munca se mai poate incheia dupa data pensionarii si ce contributii se mai platesc la stat ?
Se mai pot intocmi conventii civile, sau e obligatoriu contractul de munca cu timp partial?
Contractul se inregistreaza la ITM prin intermediul Revisal?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: aureliao2015 , utilizator 09:56, 2 Iunie 2016
1. Un pensionar pentru limita de varsta poate incheia orice tip de c.i.m. , cu norma intreaga sau cu timp partial, pe durata determinata sau nedeterminata.

Codul Muncii prevede la art.83 , contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
.....
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
....

Din coroborarea dispoziţiilor art. 83 lit. g din Codul muncii cu dispoziţiile art. 118 alin. (1) din Legea nr.263/2010 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurari sociale rezulta ca contractul individual de munca al pensionarului poate fi încheiat atat pe durata determinata, cat şi pe durata nedeterminata.

2. Un pensionar pentru invaliditate de gradul III poate incheia orice tip de c.i.m. , pe durata determinata sau nedeterminata, cu durata timpului de munca de maxim 4 ore/zi.

3. Persoanele pensionare care pot cumula pensia cu salariu nu platesc contributia individuala la asigurarile de somaj. In rest, veniturile din salarii realizate de aceste persoane sunt supuse platii impozitului pe venit si celorlalte contributii sociale.

4. C.i.m. se inregistreaza in REVISAL, care se depune/transmite la ITM cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza.

5. Conventiile civile se pot incheia numai pentru activitati ocazionale.
A fost cu pensie gr 3 + contract. Acum iese la pensie la limita de varsta. Se incadreaza la pct 1 sau la pct 3?
Pentru conventii se plateste doar sanatate si impozit? Se declara la itm tot prin revisal? Sau se inregistreaza doar la firma?
La locul de munca de unde a iesit la pensie pe 28 mai 2016 trebuie sa mai stea pana la sf lunii iunie pentru a putea clarifica situatia cu toti furnizorii pentru serviciile aferente lunii mai( e singura acolo). Dar pentru munca prestata va fi nevoie sa fie retribuita.
Pentru o singura luna cred ca de preferat ar fi conventia, nu?
@ aureliao2015

1. Se incadreaza la pct.1 si 3.

2. Conventiile civile nu se inregistreaza in REVISAL si nici nu se depun/transmit la ITM.

3.
Pentru o singura luna cred ca de preferat ar fi conventia, nu?


Depinde de ce activitate va presta ...
administrator imobil
Ocupand aceasta functie , trebuie sa fie prezent zilnic ?

Alte discuții în legătură

Cim pe perioada determinaa Angela Stancioi Angela Stancioi Buna ziua, Un CIM pe perioada determinata poate fi modificat in CIM pe perioada nedeterminata prin act aditional de la data expirarii respectivului CIM sau ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie incapacitate temporara gr.3 cu salariu slungoci slungoci O persoana pensionata pentru incapacitate temporara de munca(gr.3) ,care are dreptul de a munci 1/2 norma poate fi angajata cu contract de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)
Angajare pensionar cu contract de munca perioada nedeterminata sau determinata? chrboc chrboc Buna ziua si multumesc in avans pentru raspuns. Situatia este urmatoarea: am o angajata care s-a pensionat 1999 pentru limita de varsta. Patru ani a lucrat la ... (vezi toată discuția)