Buna ziua si multumesc in avans pentru raspuns. Situatia este urmatoarea: am o angajata care s-a pensionat 1999 pentru limita de varsta. Patru ani a lucrat la societatea fiului cu conventie civila, dupa care in anul 2003 i s-a facut contract de munca pe durata nedeterminata. As vrea sa stiu daca trebuie sa modific acest contract in unul pe durata determinata, in cazul in care in C.Muncii scrie la art.83 ca acest tip de contract POATE fi incheiat pe o durata determinata numai in urmatoarele cazuri: lit.g " angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul".
Eu din acest articol inteleg ca poate fi angajat si cu CIM durata nedeterminata.
Va multumesc din nou!
1. Un pensionar pentru limita de varsta poate incheia orice fel de contract individual de munca (CIM), inclusiv pe perioada nedeterminata.
2. - Articolul din Codul muncii la care faceti referire arata cazurile in care poate fi incheiat un CIM pe perioada determinata.
- Asta nu inseamna ca toti pensionarii trebuie sa fie angajati numai cu CIM pe perioada determinata.
Buna ziua D-le Tudor Valeriu, va rog ce art. pot invoca in sustinerea angajarii unui pensionar si pe termen nedeterminat, in sectorul bugetar? Angajatorul meu interpreteaza gresit art. 83, in sensul in care se blocheaza la trei CIM det.,pe cate un an, desi vor sa ma pastreze. Va multumesc.
1. Sper ca persoana care v-a spus asa ceva nu este jurist de profesie (nu ca ar fi o scuza) pentru ca s-ar descalifica.
2. - Art.83 din Codul muncii enumera cazurile in care se poate incheia un CIM pe perioada determinata.
- Un astfel de caz este si "angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul".
- Asta nu inseamna ca toti pensionarii trebuie angajati numai pe perioada determinata.
3. - Daca sunteti pensionar pentru limita de varsta puteti cumula pensia cu salariul din orice fel de CIM.
- Asadar dvs. puteti incheia un CIM si pe perioada nedeterminata.
- Daca s-au incheiat cele 3 CIM pe perioada determinata succesive atunci sa va transforme CIM din perioada determinata in perioada nedeterminata.
Cim determinat
panzarumitica
potrivit codului muncii, una din situatiile in care se incheie contract individual de munca pe perioada determinata este si cazul pensionarilor. Este vorba de ... (vezi toată discuția)