avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensionar reangajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensionar reangajat

Speta mea este urmatoarea: o persoana si-a depus dosarul pentru pensionare pentru limita de varsta si stagiu complet de cotizare, a lucrat pana a primit decizia de pensionare, dupa care ii inceteaza contractul de munca. Imediat, da concurs pe acelasi post si este reangajat pe durata nedeterminata. Este corect cum s-a procedat, adica sa i se incheie contract pe perioada nedeterminata?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 20:58, 13 Februarie 2012
Art.83 C.mun. dispune ca, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
e) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
f) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
.....
Nu se interzice nicaieri acest lucru. Un pensionar limita de varsta poate cumula pensia cu salariul (pana la o limita).
Tine de politica de personal a firmei.(?!)
Multumesc pentru raspunsuri. Vorbim de institutie publica cu personal contractual. Nu este clara situatia pensionarilor care s-au pensionat si apoi s-au reangajat pe perioada nedeterminata. Se pune problema daca este legal sau daca daca trebuie pe perioada determinata.
Parerile sunt impartite unii sunt de parere ca se poate face angajarea pe durata nedeterminata, iar altii sustin ca angajarea se poate face numai pe durata determinata ...

”contractul individual de munca poate fi incheiat ..” inseamna ca nu este o obligatie, partile putand deroga de la aceasta prevedere .. totusi daca se decide ca se va incheia un c.i.m. pe durata determinata atunci acestea se poate face numai pentru situatiile prevazute in art.83 C.mun.
Permiteti o opinie:
Art. 12
(1) Contractul individual de munca se incheie pe durata nedeterminata.
(2) Prin exceptie, contractul individual de munca se poate incheia si pe durata determinata, in conditiile expres prevazute de lege.

Art. 83
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
.........................
Pentru mine este clar cand se incheie un CIM pe durata nedeterminata si cand poate (este voie/legal) fi incheiat pe durata detreminata. Numai in contextul art.83 contractul de munca "poate" fi incheiat pe durata detreminata, altfel nu se poate decat pe durata nedeterminata.
Cuvantul "poate " nu permite angajatorului sa aleaga intre intre cele doua tipuri de contracte (asa cum se intampla in realitate datorita calitatilor noastre de a interpreta textele de lege) ci exprima imperativ situatiile in care va incheia CIM pe durata determinata.
Ar fi binevenit un raspuns avizat de la specialistii din MMFPS.
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2012
ContSters42179, utilizator

Alte discuții în legătură

Angajare pensionar cu contract de munca perioada nedeterminata sau determinata? chrboc chrboc Buna ziua si multumesc in avans pentru raspuns. Situatia este urmatoarea: am o angajata care s-a pensionat 1999 pentru limita de varsta. Patru ani a lucrat la ... (vezi toată discuția)
Angajare pensionar pt limita de varsta iogabriela iogabriela Cum se interpreteaza art 56 din codul muncii alin .4) Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condițiilor de ... (vezi toată discuția)
Cim determinat panzarumitica panzarumitica potrivit codului muncii, una din situatiile in care se incheie contract individual de munca pe perioada determinata este si cazul pensionarilor. Este vorba de ... (vezi toată discuția)