Buna ziua,
In timpul casatoriei sotii au achizitionat o proprietate prin contract de schimb. Sotia a contribuit cu un bun propriu (o garsoniera achizitionata inainte de casatorie) iar sotul cu diferenta (sulta), in schimbul garsonierei si sultei sotii intrand in proprietatea unei locuinte mai mari. Banii de sulta au fost economisiti de sot din activitatea extraprofesionala (neimpozitata...), banii de salariu fiind folositi pentru cheltuielile zilnice. Sulta a fost de doua ori valoarea de piata a garsonierei la momentul achizitiei, asadar contributia reala a celor doi soti la achizitie a fost 1/3 sotia si 2/3 sotul.
In caz de divort, urmat de partaj, se prezuma ca pe langa 1/3 cuveniti sotiei datorita bunului propriu, dansa mai are dreptul si la 50% din celalate 2/3 din imobil, rezultand ca sotia primeste intr-un final 2/3.
Sotul are ca dovezi martori / site de vanzari / linkuri anunturi / fisiere xls cu contabilitatea micii indeletniciri, extrase de banca (ce arata miscarea banilor) care pot demonstra activitatea extraprofesionala a lui. Poate admite instanta astfel de probe si face legatura intre ele si suma exacta platita pe sulta sau in practica sunt povesti?
Ce alte solutii ar fi?
Partaj cu acordul partilor la notar (delicat). Acesta are vreun sens sa fie facut inainte de divort sau in practica stabileste judecatorul domiciliul copiilor la un parinte si acesta locuieste in respectivul imobil indiferent de partajarea acestuia? Probabil e important de mentionat ca in acest moment sotii si minorii au domiciliul in CI si locuiesc de aproximativ 9 ani intr-o proprietate apartinand parintilor sotiei .
In sensul partajului au fost consultati doi notari. Unul a calculat onorariul si taxele fara probleme pe mail (cel care s-a ocupat si de acte la achizitia initiala a imobilului) iar celalat a zis ca nu se poate face astfel de partaj. De altfel, al doilea notar a fost mai ciudat, parea ca nu pricepe notiunea de acord al partilor si se apucase sa imparta dreptatea, cotele si meritele. Totusi, interesant, acest notar a avut ideea unei declaratii notariale, in care partile sa declare contributia reala la achizitia imobiliului. Credeti ca aceasta declaratie, pe langa faptul ca e probabil o solutie mai ieftina, are vreo valoare de dovada solida intr-un partaj ulterior?
Afara de posibilitatile bolduite, mai exista si alte optiuni?
Situatia generala: sotia nu se ocupa de gospodarie, de copii, nu gateste, nu spala, nu face cumparaturi. Situatia a fost asa aproape de la inceputul casniciei. Sotia contribuie la cheltuielile gospodariei partial si doar cand are chef si daca are bani (salariul il ia gen 1 luna da 3 luni nu). E diagnosticata cu depresie dar medicamentatia o ia haotic, cu pauze de luni sau chiar ani, dificultatile generate de aceasta afectiune netratata afectand familia profund. De cateva luni sotia este implicata intr-o relatie extraconjugala pe care nu o recunoste dar care poate fi demonstrata cu probele clasice: emailuri trimise (explicite), poze, martor ostil (o confidenta), probe despre a caror existenta sotia nu stie nimic. Sotia este de acord sa lase tutela copiilor sotului (ca nu prea are chef de copii) dar pana sa se ajunga la asta concret se poate razgandi.
Cel mai recent răspuns:
georgerizea , utilizator
15:13, 15 Iunie 2016