avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Eliberare card/ intregistrare medic familie gravida ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Eliberare card/ intregistrare medic familie gravida neasigurata.

Buna ziua! Am aflat ca sunt insarcinata in 5 saptamani, insa nu sunt asigurata (nu am niciun venit ) , nu am card de sanatate si nici medic de familie. Nu stiu cum sa procedez, unde sa ma duc prima data. Am citit ca trebuie duse la casa de asigurari niste acte, inclusiv o adeverinta medicala care sa ateste sarcina..insa daca nu am medic de familie cine imi poate da o asemenea adeverinta? o pot lua de la medicul ginecolog care urmareste sarcina? ma pot inscrie la un medic de familie fara sa fiu asigurata? sau am nevoie de cardul de sanatate pentru a ma inscrie ?

si in anexa de la casa de asigurari in care trebuie declarat ca nu am venituri..se mentioneaza perioada de 5 ani, insa eu am avut venituri pana in 2013 ...trebuie sa le mentionez pe acelea?
trebuie platita din urma o taxa la casa de asigurari pentru perioada in care nu am avut venituri?

va rog din suflet sa ma indrumati, deoarece nu stiu unde sa ma indrept..si trebuie sa rezolv urgent deoarece medicul care m-a vazut mi-a dat analize de facut si mi-a spus sa ma inscriu la un medic de familie cat mai repede.

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters391349 , utilizator 18:14, 1 Iunie 2016
Daca sotul dvs. este salariat, adica este asigurat la sanatate, puteti deveni coasigurata lui la sanatate (fara a plati nimic in plus).
Nu se poate prevala si de textul Legii 95/2006 (art.224 alin.1 lit.f) care mentioneaza ca, printre categoriile de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei se numara si femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară. ?
nu suntem casatoriti
Chiar dacă nu realizati venituri fiind insarcinata, beneficiati de pachetul de servicii medicale de bază, implicit şi de servicii medicale paraclinice (investigaţii), în aceleaşi condiţii ca orice alt asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.

1.La medicul de familie


Femeile însărcinate au dreptul la consultații în vederea monitorizării evoluţiei sarcinii şi lăuziei:

luare în evidenţă în primul trimestru;
supravegherea, lunar, din luna a 3-a până în luna a 7-a;
supravegherea, de două ori pe lună, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv;
urmărirea lăuzei la externarea din maternitate;
urmărirea lăuzei la 4 săptămâni de la naştere.

2.În sistem ambulator:

Femeile însărcinate au dreptul la investigaţii paraclinice:

determinarea grupei sanguine şi a RH-ului ;
ecografii obstetricale care evidenţiază eventualele anomalii în trimestrele I şi II;

În spitalizare de zi, gravidele au dreptul la:

amniocenteza în trimestrul II;
asistenţă în caz de avort fals, avort spontan fără complicaţii, edem gestațional, hiperemeza gravidică uşoară, infecţii ale vezicii urinare, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală;
evaluarea pentru infecţii cu risc pentru sarcină (rubeolă, toxoplasmoză, infecţia CMV, hepatită B şi C).

Mergeti cu adeverinta medicala ce atesta starea de graviditate la medicul de familie la care este inscris si sotul -partenerul dvs, sau la oricare medic de familie care este mai aproape de comiciliul dvs.si acesta e obligat ,in cf. cu ceea ce v-am scris mai sus,sa va ia in evidenta si sa va indrume pe mai departe ce aveti de facut !
Ultima modificare: Marți, 31 Mai 2016
ContSters391349, utilizator
Interventie moderator
:n:rtfm:
hrs61:
1. Inainte de a posta din alte site-uri era bine daca citeati Regulamentul de postare:
2.10. Nu este permisa postarea prin copy-paste a textelor din alte siteuri in paginile Avocatnet.ro. Acest forum incurajeaza originalitatea si te roaga sa intelegi ca informatiile publicate aici trebuie sa ajute oameni, nu sa prejudicieze autori de lucrari accesibile pe internet.nTotodata, pentru mentinerea calitatii continutului forumului, inainte de a posta va rugam analizati valoarea textelor pe care doriti sa le impartasiti cu membrii comunitatii. Daca nu corespund standardelor forumului (au continut lipsit de valoare culturala sau stiintifica, provin din surse incerte sau dubioase etc.) vor fi sterse de catre moderatori.


2. Regulamntul il puteti gasi pe:
www.avocatnet.ro/content/tag...

Alte discuții în legătură

Asigurari de sanatate Sanda12345 Sanda12345 Buna ziua! Sunt administratorul uni SRL si am ales sa nu contribui la asigurarea de sanatate. Acum sunt insarcinata si as vrea sa stiu daca beneficiez de ceva ... (vezi toată discuția)
Servicii medicale pentru o gravida fara venit danacrina danacrina Buna ziua, Sunt insarcinata in 7 saptamani si nu am un loc de munca . Ce drepturi am la serviciile medicale in aceasta perioada? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Asigurare medicala in timpul sarcinii adutzza adutzza Buna ziua , sunt insarcinata in ultimul semestru de sarcina, mentionez ca nu sunt angajata , nu am asigurare medicala dar nici nu am beneficiat de nimic ... (vezi toată discuția)