avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Exercitarea autoritatii parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Exercitarea autoritatii parintesti

Buna seara,

va rog sa ma ajutati intr o problema. In cadrul procesului judecat de catre Judecatorie, s-a decis ca exercitarea autorit parintesti sa fie savarsita de catre ambii parinti, dar tatal copiilor nu a platit pensie alimentara de cateva luni, e violent cu toti din casa dar instanta nu a tinut cont de nimic. Ce sugestii imi dati pentru apel ? Mentionez ca avocatul e din oficiu si nu imi ofera asistenta juridica de calitate din cauza multitudinii de cazuri ce ii necesita timp indelungat. Va multumesc
Si daca aveati av angajat erau sanse mari ca instanta sa dispuna exercitarea autoritatii parintesti in comun.Pt neplata pensiei de intretinere aveti varianta apelarii la un executor sau plangere penala pt abandon fam,pt violente un eventual ordin de protectie.Solicitati unui av din localitatea dvs o consultatie pt a va indruma.
Eu cred că trebuie să insistați pentru limitarea programului de vizitare. În cazul dvs, custodia exclusivă nu se prea impune.
Instanța a judecat corect, lucrurile nu se amestecă între ele. Nu are nici o legătură exercitarea autorității părintești cu faptul că nu plătește pensie de întreținere sau că pare a fi violent.
Cum vi s-a mai explicat, pentru neplata pensie aveți posibilitatea să apelați la executor sau/și să-i faceți plângere penală pentru abandon de familie.
Pentru violență puteți solicita un ordin de protecție pe termen de 4 sau 6 luni.
Trebuie să înțelegeți că autoritatea părintească o veți exercita în comun deoarece asta e regula.
Cererea prin care se solicit instanței să dispună exercitarea exclusivă a autorității părintești de către unul dintre părinți este admisibilă, dacă se constată, în urma administrării probatoriului în cauză (înscrisuri, martori, prezumții, expertize, mijloace materiale de probă, mărturisiri, interogatorii), că admiterea ei este în interesul superior al minorului, consfințit de art. 263 din Codul civil și de art. 2 și 6 lit. a) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

(se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti).


(Legea nr. 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 607 din 30 septembrie 2013.)


In practică, pot interveni şi situaţii obiective, care să facă imposibilă exercitarea autorităţii părinteşti de ambii părinţi, caz în care se impune ca instanța să dispună exercitarea acesteia de unul singur dintre părinţi, indiferent dacă părinţii sunt căsătoriţi sau nu.


Instanța poate dispune, dacă apreciază că este în interesul superior al copilului și că există motive temeinice de natură a periclita dezvoltarea fizică, psihică, spirituală, morală sau socială a copilului, inclusiv a copilului din afara căsătoriei în cazul căruia părinții nu conviețuiesc, ca drepturile părintești să fie limitate unui părinte sau chiar exercitate exclusiv de unul dintre părinți.

Adresati-va instantei de judecata pentru reducerea intervalelor de timp mentionate in programului de vizitare.
Aşa cum a specificat d-na avocat mai sus :
se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte,

În apel, demonstraţi această violenţă, cu înscrisuri, cu martori. Trebuie să arătaţi că sentinţa este netemeinică din considerentul că tatăl copiilor e violent cu Dvs., cu copiii şi cu părinţii dvs., cereţi probaţiunea cu martori, martorii trebuie să fi fost prezenţi la scenele de violenţă ; trebuie să demonstraţi că violenţa asupra copiilor i-a afectat pe aceştia.
Deşi se susţine mai sus că neplata pensiei alimentare nu are a face cu autoritatea părintească, puteţi să vă referiţi la art. din lege care arată că autoritatea părintească este un ansamblu de obligaţii şi drepturi menite a asigura dezvoltarea fizică şi psihică a minorilor, ori aşa cum se vede, ponderea importantă în exercitarea autorităţii părinteşti o reprezintă componenta materială:copiii nu se hrănesc cu sfaturi, nu se îmbracă cu indicaţii preţioase şi nu sunt educaţi cu înjurături . Neplata pensiei alimentare reprezintă abandonul copiilor şi gravă neglijenţă. Lipsa veniturilor legale nu se poate cataloga ca un motiv pentru abandonul familiei dacă tatăl este apt de muncă.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2016
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Custodie exclusiva risca22 risca22 Buna ziua.As dori sa stiu daca pot obtine custodia exclusiva a minorului.Noi fiind div din 2012 si avem custodie comuna.El fiind obligat sa plateasca pensie de ... (vezi toată discuția)
Exercitare autoritate parinteasca IulianaTeodor IulianaTeodor Buna seara. Am un baietel in varsta de 10 luni. Tatal sau, necasatoriti fiind, la 3 luni si jumatate de sarcina m-a dat afara din casa si mi-a cerut sa ... (vezi toată discuția)
Se mai poate obtine custodie unica? dragalinapostolachemihaela dragalinapostolachemihaela Am 2 copii de 12 ani si respectiv 17 ani.sunt despartita de tatal lor de multi ani.In momentul de fata sunt recasatorita iar de 3 ani am hotarare ... (vezi toată discuția)