avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate ataca un contract de vanzare-cumparare care ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate ataca un contract de vanzare-cumparare care s-a incheiat inainte sa apara titlul de propietate?

Buna ziua, in anul 1997 bunica mea a vandut un teren aflat pe langa bucuresti dar ea nu avea titulu de propietate, avea decat chitanta de punere in posesie , dar contractul de vanzare cumparare a fost incheiat, titlu a fost eliberat in 2002 dar pe el aflandu-se si suprafata vanduta in 1997 . Din cate am inteles contractul de vanzare cumparare ar putea fi atacat in instanta deoarece nu prea ar fi legal intrucat nu exista titulu de propietate la data incheieri contractului de vanzare cumparare si trebuia facut un ante contract pana cand se elibera titlul . Bineinteles la Primaria Stefanesti de jos am primit un raspuns negativ la intrebarile mele. As dori sa stiu daca se poate cere in instanta anularea contractului de vanzare cumparare din anul 1997 ?
Multumesc.
Cine să ceară anularea? ªi pe ce temei? Actul încheiat este în formă autentică? Dacă nu, atunci el este nul ca act de vînzare-cumpărare, dar valorează antecontract, putînd fi realizat prin instanţă.

Cam aşa văd eu lucrurile.
Unul dintre mostenitori, da actul este autentic , numai ca am inteles ca trebuia facut un ante contract deoarece nu exista titulu de propietate .
ionutcosoveanu a scris:

Unul dintre mostenitori, da actul este autentic , numai ca am inteles ca trebuia facut un ante contract deoarece nu exista titulu de propietate .

Corect! Actul este nul de drept. Eventual se putea incheia un contract de cesiune de drepturi , nicidecum un contract de vanzare cumparare in forma autentica!
De ce ati dori desfiintarea actului? Ce interes direct aveti?
B-)
Sunt mostenitor si daca ar fi fost vorba de o suprafata neglijabila as intelege dar este vorba de o suprafata destul de mare . Si spuneti dumneavoastra ca acel act de vanzare se poate anula in instanta ?
Multumesc
Io zic că nu se poate. Chiar nul ca act de vînzare-cumpărare, intervine în acest caz conversia actului într-un antecontract care vă obligă, în calitate de moştenitor, să respectaţi obligaţiile asumate de autorul succesiunii.

Alte discuții în legătură

Titlul de proprietate bojucris bojucris Parinti mei au cumparat de la bunica mea o bucata de pamant pe care am construit o casa, pamantula era parte integranta din gradina bunicii. in 1997 a murit ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde un teren cu locuinta unde s-a facut succesiunea ... Spicul Spicul Se poate vinde un teren cu locuinta unde s-a facut succesiunea dar nu s-a facut inca partaj ? cea care vinde a dobandit terenul impreuna cu sotul care a ... (vezi toată discuția)
Titlu de propietate suprapus peste act de vanzare cumparare aliss73 aliss73 In anul 1992 bunicii vand o bucata de pamant din curte(300 metri)unei nepoate prin act de vanzare cumparare,pamantul respectiv ramanand in indiviziune.Vanzarea ... (vezi toată discuția)