Lucrez ca si referent la un serviciu de evaluare a persoanelor cu handicap. Un serviciu bugetar. As dori sa stiu care sunt sporurile si protectia de care ar trebui sa beneficiez, avand in vedere ca locul de munca este expus la:
- contact direct cu bolnavi de tuberculoza,. Hiv, parazitoza, candidoze, fungi, virusi.
- mediu de lucru infectios, fara nici o sterilizare, curatire, protejare.
Mentioenz ca facem parte dintr-un sindicat. Acest forum sindical are obligatia de a ne ajuta si proteja sanatateala locul de munca???
Multumesc pentru ajutor!
1. "Organizaţiile sindicale apără drepturile membrilor lor, ce decurg din legislaţia muncii, statutele funcţionarilor publici, contractele colective de muncă şi contractele individuale de muncă, precum şi din acordurile privind raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici, în faţa instanţelor judecătoreşti, organelor de jurisdicţie, a altor instituţii sau autorităţi ale statului, prin apărători proprii sau aleşi.
In exercitarea atribuţiilor de mai sus, organizaţiile sindicale au dreptul de a întreprinde orice acţiune prevăzută de lege, inclusiv de a formula acţiune în justiţie în numele membrilor lor, în baza unei împuterniciri scrise din partea acestora. Acţiunea nu va putea fi introdusă sau continuată de organizaţia sindicală dacă cel în cauză se opune sau renunţă la judecată în mod expres." (art.28 din Legea 62/2011)
2. Lucrand in sectorul bugetar, sporurile care vi se pot acorda sunt prevazute in Legea nr.284/2010.
Protectia sanatatii la locul de munca este de competenta ITM si a DJSP.
In cadrul firmei trebuie sa existe un lucratoru desemnat cu activitati de prevenire si protectie, iar firma trebuie sa aiba incheiat contract de prestari servicii medicale cu un medic specialist de medicina muncii.
Puteti face o sesizare scrisa catre angajator in care sa mentionati toate neregulile de care amintiti si sa cereti (inclusiv prin sindicat) raspunsuri clare, la obiect, cu nominalizarea masurilor dispuse, termene si responsabil cu realizarea fiecarei masuri stabilite.
Contactati medicul specialist de medicina muncii si impreuna cu sindicatul prezentati-i neregulile de care amintiti. Medicul are in atributii inclusiv supravegherea dpvd al mentinerii sanatatii lucratorillor si al igienei, a tuturor locurilor de munca/ posturilor de lucru/ activitatilor desfasurate, etc.
Daca se tergiverseaza si neregulile persista, sesizati in scris ITM si DJSP, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea este bine sa fie semnata de mai multi lucratori.