avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Hai sa va povestesc ce mi-a cerut cineva. ASTA E TARE ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Hai sa va povestesc ce mi-a cerut cineva. ASTA E TARE DE TOT :)) Oare e legal?

A trimis niste colete cu un curier. Curierul a pierdut doua din ele sau a incurcat platile. Cert e ca a ramas cu o suma de plata catre expeditor. Cum fac toti curierii, a inceput sa traga de timp, sa caute explicatii, sa il plimbe pe client de la un departament la altul, de la o agentie la alta. Au trecut deja cateva luni.

Ce s-a gandit omul? Mi-a cerut sa-i fac un trunchi de centrala digitala la el acasa, si sa sune fara incetare, automat, la toate numerele de telefon pe care le-a putut gasi de la acel curier, cu un mesaj simplu: "Acest mesaj automat va reaminteste ca aveti de plata catre SC SMECHERIA SRL o suma de xxx, reprezentand colete pierdute si nerambursate. Ne pare rau ca a trebuit sa va deranjam cu acest mesaj. Pe curand."

Cum centralele pe care le producem noi au capacitatea de a efectua/primi cateva sute de apeluri simultane, cu scriptul pus pe "repeat" nimeni nu ar mai putea primi telefoane din alte parti decat de la clientul nostru. Cum inchizi telefonul, centrala te apeleaza instant inapoi cu acelasi mesaj.

Evident, va avea ceva cost cu atatea telefoane, dar a gasit un furnizor care ii da cu 1 cent pe minut, fara cost de abonament. La urma urmei, e treaba lui cat plateste.

Oare e legal? Personal nu vad nici un impediment in asta.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2016
bumbu100, utilizator
Cel mai recent răspuns: bumbu100 , utilizator 11:49, 2 Iunie 2016
Eu cred ca indifferent daca destinatarul apelurilor este persoana fizica ori persoana juridica, se poate depune plangere penala impotriva hartuitorului. Da, e dragut, e hilar, dar e penal.
Noul Cod Penal, art 208 spune:

(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere ladistantă, care, prin frecventă sau continut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseste cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infractiune mai gravă.(3) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Mai bine nu! Bafta!
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2016
Raluca Siman Traduceri , Traducator autorizat
Pai pe de o parte, asta e in noul cod penal care inca nu e promulgat, din cate am mai citit.
Pe de alta parte, definirea e mai lunga si implica "fara interes legitim". Iar hartuirea e de natura a produce temeri, in timp ce omul nu ameninta pe nimeni, doar ii reaminteste firmei de curierat ca are o datorie neachitata.

Si, in fond, intrebarea mea era pentru mine, cel care furnizeaza solutia tehnica. Daca am un contract in care omul imi cere sa-i fac asta, as putea eu avea vreo problema din "interpretarea" legii?
Codul penal e bine merci in vigoare.
Dreptul sau interesul legitim nu rezulta din ceea ce crede cineva, ci din acte. Are o hot jud din care rezulta datoria, ca e vorba de e creanta certa, lichida si exigibila?
Iar temerea, ca stare de neliniste si tulburare, o poate resimti oricine, elementele care o induc sunt subiective.Iar prejudiciul se poate demonstra, mai ales la o persoana juridica, daca ii blocheaza activitatea.
Iar complice este persoana care inlesneste sau ajuta pe cineva sa faca o fapta penala.
Mai ales ca stiti exact la ce va servi lucrarea dvs, nicio clauza din contractul dvs de prestare nu va absolva de raspundere.
Poate daca nu v-ar fi marturisit scopul lucrarii... Oricum, procedati cum considerati de cuviinta.
Insa, dupa cum stiti, adevarul, dreptatea si legea nu sunt acelasi lucru. Iar valorificarea drepturilor se face pe cale legala.
Parerea mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hartuire telefonica vasileU vasileU in urma cu vreo 12 ani fiica mea a avut o relatie de concubinaj cu un baiat .totul s-a terminat de atunci fiica mea s-a casatorit legitim are un baietel de 10 ... (vezi toată discuția)
Sunt hartuita telefonic de o persoana necunoscuta ioana35 ioana35 Buna ziua! De mai bine un un an jumatate, nici nu realizez cat de veche este problema, pt ca nici nu mi-am dat seama cand a inceput, o persoana ma tot ... (vezi toată discuția)
Plangere penala - mesaje sms Florentina04 Florentina04 Buna ziua, Am nevoie de un sfat, daca primesc mesaje cu amenintari si injurii din partea cuiva pe telefonul mobil, pot depune plagere penala? Ar ... (vezi toată discuția)