A trimis niste colete cu un curier. Curierul a pierdut doua din ele sau a incurcat platile. Cert e ca a ramas cu o suma de plata catre expeditor. Cum fac toti curierii, a inceput sa traga de timp, sa caute explicatii, sa il plimbe pe client de la un departament la altul, de la o agentie la alta. Au trecut deja cateva luni.
Ce s-a gandit omul? Mi-a cerut sa-i fac un trunchi de centrala digitala la el acasa, si sa sune fara incetare, automat, la toate numerele de telefon pe care le-a putut gasi de la acel curier, cu un mesaj simplu: "Acest mesaj automat va reaminteste ca aveti de plata catre SC SMECHERIA SRL o suma de xxx, reprezentand colete pierdute si nerambursate. Ne pare rau ca a trebuit sa va deranjam cu acest mesaj. Pe curand."
Cum centralele pe care le producem noi au capacitatea de a efectua/primi cateva sute de apeluri simultane, cu scriptul pus pe "repeat" nimeni nu ar mai putea primi telefoane din alte parti decat de la clientul nostru. Cum inchizi telefonul, centrala te apeleaza instant inapoi cu acelasi mesaj.
Evident, va avea ceva cost cu atatea telefoane, dar a gasit un furnizor care ii da cu 1 cent pe minut, fara cost de abonament. La urma urmei, e treaba lui cat plateste.
Oare e legal? Personal nu vad nici un impediment in asta.
Eu cred ca indifferent daca destinatarul apelurilor este persoana fizica ori persoana juridica, se poate depune plangere penala impotriva hartuitorului. Da, e dragut, e hilar, dar e penal.
Noul Cod Penal, art 208 spune:
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere ladistantă, care, prin frecventă sau continut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseste cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infractiune mai gravă.(3) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Pai pe de o parte, asta e in noul cod penal care inca nu e promulgat, din cate am mai citit.
Pe de alta parte, definirea e mai lunga si implica "fara interes legitim". Iar hartuirea e de natura a produce temeri, in timp ce omul nu ameninta pe nimeni, doar ii reaminteste firmei de curierat ca are o datorie neachitata.
Si, in fond, intrebarea mea era pentru mine, cel care furnizeaza solutia tehnica. Daca am un contract in care omul imi cere sa-i fac asta, as putea eu avea vreo problema din "interpretarea" legii?
Codul penal e bine merci in vigoare.
Dreptul sau interesul legitim nu rezulta din ceea ce crede cineva, ci din acte. Are o hot jud din care rezulta datoria, ca e vorba de e creanta certa, lichida si exigibila?
Iar temerea, ca stare de neliniste si tulburare, o poate resimti oricine, elementele care o induc sunt subiective.Iar prejudiciul se poate demonstra, mai ales la o persoana juridica, daca ii blocheaza activitatea.
Iar complice este persoana care inlesneste sau ajuta pe cineva sa faca o fapta penala.
Mai ales ca stiti exact la ce va servi lucrarea dvs, nicio clauza din contractul dvs de prestare nu va absolva de raspundere.
Poate daca nu v-ar fi marturisit scopul lucrarii... Oricum, procedati cum considerati de cuviinta.
Insa, dupa cum stiti, adevarul, dreptatea si legea nu sunt acelasi lucru. Iar valorificarea drepturilor se face pe cale legala.
Parerea mea.
Hartuire telefonica
vasileU
in urma cu vreo 12 ani fiica mea a avut o relatie de concubinaj cu un baiat .totul s-a terminat de atunci fiica mea s-a casatorit legitim are un baietel de 10 ... (vezi toată discuția)