avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa de succesiune

Buna ziua,

Va rog sa imi permiteti sa va supun atentiei doua spete pentru care astept un raspuns avizat din partea profesionistilor si multumesc anticipat pentru asta:

1. in luna mai 2016 socrul meu a decedat.Cand am declarat decesul la primarie am completat un formular cu datele tuturor mostenitorilor(inclusiv adresele de domiciliu) si ni s-a spus ca in termen de 30 de zile vom primi acasa adresa pentru taxa de succesiune.
Intrebarea mea este: este obligatorie efectuarea taxei de succesiune acum sau dupa decesul soacrei mele,sotia defunctului?
Care sunt costurile pentru prima succesiune si care pentru cea de-a doua(daca se va face dupa decesul soacrei mele)?
2.socrul meu,decedat,avea in proprietate un autoturism la care va expira polita RCA.Intrebarea mea este: se poate face act de vanzare-cumparare de catre soacra mea pentru nepotul acestora?Mentionez ca nepotul nu detine permis de conducere si,in acest caz,se doreste ca tatal sau(fiul decedatului) sa incheie polita RCA pe numele sau.

Va rog mult sa ma sfatuiti cum sa procedam in aceste doua cazuri.

Va multumesc!
Cu respect,
Ramona







Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 20:32, 2 Iunie 2016
Buna ziua,
!. Dezbaterea unei succesiuni (taxa de succesiune cum o numiti dumneavoastra) se poate face fie in interiorul unui an de la decesul celui succedat situatie in care beneficiati de niste reduceri din partea notarului (taxele sunt ceva mai mici), fie se poate dezbate oricand.
Atentie, partile interesate, daca succesiunea se dezbate dupa trecerea unui an, ar fi bine sa mearga la un notar (in interiorul anului) si sa declare ca accepta succesiunea. Se numeste declaratie de acceptare expresa a succesiunii.

2. Costul unei succesiuni este in functie de valoarea bunurilor din masa succesorala si de grila notarilor, doar un notar va poate da aceste date.

3. Faptul ca dezbateti succesiunea acum sau dupa decesul soacrei nu are importanta. Taxele pot sa fie ceva mai mari la dezbaterea succesiunii de pe socru asa cum am spus mai sus.
4. Cat priveste masina, daca nu se dezbate succesiunea, ea nu poate fi vanduta.
RCA-ul se poate plati si poate fi folosita de cel care are carnet.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune, testament elisabeta propszt elisabeta propszt Soacra a murit anul acesta in februarie. Socru a murit in 1993. In anul 1996 s-a facut titlurile de proprietate. Pentru ca nu s-a facut succesiunea, dupa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sotul meu a decedat, eu am un copil din prima casatorie, ... doina1 doina1 Buna ziua, Sotul meu a decedat, eu am un copil din prima casatorie, sotul a avut doi copii din prima casatorie. Eu, ca supravietuitor, am vreun drept la ... (vezi toată discuția)
Drept civil vali valentina vali valentina Buna ziua,socrul meu a murit acum 3 ani iar soacra mea nu a facut taxa de succesiune pana acum dupa sotul ei ,ei avand impreuna doar pe sotul meu care a ... (vezi toată discuția)