avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unicul acceptant al succesiunii poate fi obligat sa o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unicul acceptant al succesiunii poate fi obligat sa o dezbata ?

Buna,

Am cateva nelamuriri: in speta, sora X cheama in judecata pe fratele Y cerand instantei sa constate deschisa succesiunea dupa ambii parinti (tatal decedat in urma cu 10 ani, mama acum 5 luni) precum si sa constate calitatea de mostenitor atat a reclamantei, cat si a paratului, in raport cu ambii parinti.

Problema este ca fratele Y este singurul acceptant al mostenirii dupa tata (prin declaratie la notar, in termen), atat mama, cat si sora X, fiind straine de succesiune prin neacceptarea in termen, desi au cunoscut decesul tatalui la data producerii lui (nu se pune problema acceptarii tacite, mama si sora nefiind in tara in ultimii 12 ani; nu au intocmit nici un act cu privire la bunurile succesorale).

Avand in vedere ca regismul fiscal este acelasi acum indiferent ca succesiunea se dezbate amiabil la notar sau prin instanta, poate fi obligat fratele Y, unicul mostenitor al tatalui, sa-si "dezbata" succesiunea dupa tata, avand in vedere ca trebui sa plateasca o suma peste posibilitatile sale ca taxe datorate statului ?

Este oare posibil sa se obtina o solutie prin care e respinsa cererea surorii X ca lipsita de interes, fiind introdusa de o persoana fara calitate procesuala activa, dar fara ca instanta sa pronunte o hotarare care sa-l declare pe frate Y mostenitor exclusiv, ceea ce ar duce automat la plata taxelor pentru partea lui de succesiune.

Se poate cere exclusiv dezbaterea succesiunii dupa mama ?
Cel mai recent răspuns: Andr@ , utilizator 22:23, 14 August 2009
Parerea mea este ca cererea nu este lipsita de interes.
Inainte de toate pentru ca daca pentru succesiunea tatalui exceptia lipsei calitatii procesuale active ar putea fi -eventual -admisa .... in privinta succesiunii de pe urma mamei -decedata in urma cu 5 luni- sora ar putea fi inca in termenul de acceptare a succesiunii.
In atare situatie ... nu cred ca exceptia este intemeiata pentru ambele succesiuni.
Apoi .. trebuie sa facem distinctie intre exceptia lisei de interes... si cea a calitatii procesuale ...
Altfel spus .. daca nu am calitate procesuala .. instanta respinge pe considerentul calitatii procesuale ... admitand aceasta exceptie.
Daca insa actiunea este lipsita de interes .. poate fi respinsa admitandu-se exceptia lipsei de interes.
Imi pare un non-sens sa invoci lipsa interesului dar sa il motivezi cu lipsa calitatii.
Daca vorbim insa de interes .. mie imi pare ca sora .. are un interes evident in a obtine o hotarare chiar admisa in parte .. in sensul despre care vorbeam.
Multumesc frumos pentru raspuns,

Am facut, evident, o eroare confundand cele doua notiuni.

In speta, fratele este de acord cu dezbaterea succesiunii dupa mama, atat el cat si sora acceptand succesiunea mamei prin declaratii la notar, in termen.

Problema se pune asupra succesiunii tatalui, al carui singur mostenitor acceptant este fratele.

Ce ar trebui sa ceara fratele Y instantei, respingerea in parte a cererii reclamantei, ridicand exceptia lipsei calitatii procesuale active ? El nu doreste pronuntarea unei hotarari care sa-l oblige si la plata de taxe succesorale pt mostenirea tatalui, dar este de acord sa platesca pentru cea dupa mama.
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2009
Andr@, utilizator
Ar trebui sa formuleze o cerere reconventionala in cuprinsul careia sa solicite aceste lucruri si sa le motiveze in drept si in fapt.
O întrebare. Bunurile care formează masa succesorală după tată erau bunuri proprii ale acestuia sau există şi bunuri comune cu soţia? Pentru că, în cel de-al doilea caz, dezbaterea succesiunii după mamă impune şi stabilirea cotei de bun propriu din bunuriole comune, care poate fi făcută doar în contradictoriu cu moştenitorii defunctului, iar pentru a vă dovedi calitatea de unic moştenitor trebuie dezbătută succesiunea după tată.
Rog de la inceput sa-mi fie iertate greselile de logica juridica, deoarece nu sunt de profesie. :)

Din cate inteleg "cererea reconventionala reprezinta actul procedural prin intermediul caruia paratul urmareste valorificarea unui drept propriu fata de reclamant".

In cazul nostru, paratul nu urmareste valorificare unui drept fata de reclamant, deoarece el este deja in posesia tuturor bunurilor succesorale ... si nu cere nimic de la reclamanta.

Ma tem ca o cerere reconventionala s-ar finaliza cu o hotarare care il declara pe parat mostenitor unic al tatalui si deci bun de plata taxe succesorale, adica exact lucrul pe care doreste sa il evite.

Este suficient oare daca in intampinare se ridica doar exceptia lipsei calitatii procesuale active in raport cu mostenirea tatalui si se achieseaza la pretentiile reclamantei in privinta mostenirii mamei ?

Multumesc frumos in avans oricui ma poate face sa pricep :)

Alte discuții în legătură

Sora ''invizibila'' lauryss lauryss Mama mea cand s-a casatorit,era si normal sa isi urmeze sotul,lasand in casa parinteasca fratele ei mai mic impreuna cu familia lui si inclusiv bunica ... (vezi toată discuția)
Litigiu ref. acceptarea tacita a succesiunii (speta) luiza2008 luiza2008 Buna ziua, Va retin atentia cu urmatoarea speta: Reclamanta X a chemat in judecata pe parata Y,mama sa,solicitand instantei sa constate ca parata,in mod ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor ContSters115731 ContSters115731 Tatal meu a murit in urma cu doi ani si am ramas patru frati si mama noastra.A m vrea sa facem certificatul de mostenitor si as vrea sa stiu daca avem toti ... (vezi toată discuția)