avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Litigiu ref. acceptarea tacita a succesiunii (speta)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Litigiu ref. acceptarea tacita a succesiunii (speta)

Buna ziua,
Va retin atentia cu urmatoarea speta:
Reclamanta X a chemat in judecata pe parata Y,mama sa,solicitand instantei sa constate ca parata,in mod nelegal,dupa ce acceptase tacit succesiunea parintilor sai,a renuntat expres la ea.Or,potrivit legii,actul juridic de optiune succesorala este irevocabil.
In urma acestei renuntari,intreaga mostenire a revenit surorii paratei (matusa reclamantei),pe numele careia s-a eliberat certificatul de mostenitor.Reclamanta a solicitat anularea acestui certificat de mostenitor prin care intreaga avere a bunicilor sai a revenit unei alte persoane decat mama sa,a carei unica fiica este reclamanta.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.Actiunea este intemeiata?
2.Cu ce motive se poate respinge actiunea reclamantei?
Va multumesc anticipat tuturor!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:52, 11 Noiembrie 2009
odata acceptata succesiunea-tacit sau expres- nus e mai poate reveni asupra ei, renuntarea este lipsita de orice efect juridic asupra actului initial de accepatre.
exista si o decizie a TS -sectia civila 1968/1972+ decizii ale curtii supreme.
Eu nu vad interesul reclamantei... daca mama sa traieste (si fiind parata in dosar, se pare ca traieste).
Ca sa nu spun ca acceptarea tacita este un lucru ce se poate interpreta subiectiv, de genul: am stat in casa ca era a parintilor mei (nu a mea), am platit impozitul in numele si pentru sora mea pentru care aceste bunuri aveau o semnificatie... etc.
Depinde de cum s-a acceptat.
Insa, repet, nu vad interesul reclamantei. Are vreo datorie parata fata de ea?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Care e folosul practic actual al reclamantei X?
Ce ar obtine ea daca s-ar admite actiunea?
Nimic. (sau cel putin asa se vede de aici, in lipsa de amanunte).

Acum este mostenitoare doar matusa.
Daca s-ar admite minunea de actiune promovata de reclamanta X, atunci mostenitoarele ar fi mama + matusa.
Pentru reclamanta X actiunea e lipsita de interes. (se poate discuta si asupra calitatii procesuale, de altfel)

Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire-succesiune Mihaill Mihaill Tata a decedat in anul 2000.Mama traieste ,si suntem 4 frati.NU am dezbatut succesiunea dupa decesul tatalui meu.Titlul de proprietate pt. terenul pe care ... (vezi toată discuția)
Acceptare succesiune. leusan leusan Un copil al defunctilor din 2 accespta pentru unul mostenirea tacit prin acte si fapte.Pentru un alt parinte o accespta expres prin declaratir notariala in ... (vezi toată discuția)
Unicul acceptant al succesiunii poate fi obligat sa o dezbata ? Andr@ Andr@ Buna, Am cateva nelamuriri: in speta, sora X cheama in judecata pe fratele Y cerand instantei sa constate deschisa succesiunea dupa ambii parinti (tatal ... (vezi toată discuția)