avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitatea bugetară şi a ... Scoatere din functiune mijloace fixe
Discuție deschisă în Contabilitatea bugetară şi a serviciilor externalizate

Scoatere din functiune mijloace fixe

Mijloacele fixe din domeniul public al statului trebuie trecute in domeniul privat al statului pentru a putea fi scoase din functiune. In acest sens a o filiala din subordinea regiei obtine aprobarea consiliului de administratie pentru trecerea mijloacelor fixe in domeniul privat in vederea scoaterii din functiune si casarii.
Trecerea in domeniul privat se aproba mai departe prin hotarare de guvern (la primul art. se aproba trecerea in domeniul privat, la art. 2 se spune ca trecerea se face in vederea scoaterii din functiune si casarii).
Acelasi consiliul de administratie are printre atributii aprobarea scoaterii din functiune si casarii mijloacelor fixe din patrimoniul propriu/privat.

Intrebari:

1.Este necesara aprobarea consiliului de administratie pentru scoaterea din functiune ? Prima aprobare a fost pentru trecerea activelor in domeniul privat.

2.Cum interpretam acel "in vederea" din textul hotarari de guvern?
Eu il asimilez cu o conditie, ca modalitate a actului juridic sau poate chiar ca un scop al actului juridic, diferit de obiectului actului juridic care este trecerea in domeniul privat.

Eu zic ca sunt doua proceduri distincte care necesita doua aprobari distincte (nu se poate 2 intr-unul).

3. Cum se realizeaza in contabilitate aceasta trecere a mijlocului fixe in domeniul privat ? Se trecere din contul de public in cel de privat ?

In plus de asta Ordonanta 81 din 2003 stipuleaza la art. 22 alin. (2) ca pentru scoaterea din functiune a activelor corporale este necesara obtinerea aprobarii ordonatorului principal de credite (regia) in cazul ordonatorilor tertiari (filiala).

Va multumesc.
1. Nu. Au fost trecute în domeniul privat pentru scoaterea din funcțiune.
Propunerile care au determinat iniţierea hotărârii de guvern pentru trecerea mijloacelor fixe în domeniul privat al statului, în vederea scoaterii din funcţiune şi casării au fost aprobate de consiliul de administratie.
Propunerile au fost concluziile analizelor de ordin tehnic, economic şi funcţional privind starea tehnică a mijloacelor fixe, a îndeplinirii duratelor normale de funcţionare prevăzute de legislaţia în vigoare, precum şi a efortului financiar considerabil necesar repunerii în funcţiune a mijloacelor fixe prin lucrări de reparaţii capitale.
2.După intrarea în vigoare a hotărârii de guvern veți urma procedura de scoatere din funcțiune și casare.
3. Da. Va trece din cont-în afara bilațului- 8038(bunuri primite în administrare, concesiune şi cu chirie) în cont bilanțier 21x(la imobilizări) iar documentul justificativ va fi chiar hotărârea de guvern.
Citiți și
- notă de fundamentare:
[ link extern ]
- Hotărâre de guvern
[ link extern ]
Va multumesc pentru raspunsul dvs. Tocmai asta este ca procedura de scoatere din functiune si casare presupune si aprobarea consiliului de admnistratie. Sunt de acord cu dvs. cu privire la valabilitatea actele primare ale comisiei de inventariere care au constatat starea tehnica a mijloacelor fixe necesitand casarea.
Problema se pune si in felul urmator. Sa admitem ca hotarea consiliului de administratie de trecere in privat constituie si aprobare de casare. Ordonanta 112/2000 la art. 2 prevede ca pentru scoaterea din functiune, in vederea valorificarii si, dupa caz, casarii, activele corporale prevazute la art. 1 vor fi trecute in domeniul privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, potrivit reglementarilor privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia. HG de trecere in privat a aparut la un an dupa hotararea consiliului de administratie. In aceasta ipoteza ar reiesi prin absurd ca s-a dat aprobarea de casare inainte ca mijloacele fixe sa fie trecute in domeniul privat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura administrativa scoatere din functiune active fixe corporale zaganescu zaganescu Mijloacele fixe din domeniul public al statului trebuie trecute in domeniul privat al statului pentru a putea fi scoase din functiune. In acest sens a o ... (vezi toată discuția)
Casarea calculatoarelor de birou cddanka cddanka Va rog sa ma ajutati cu informatii referitoare la posibilitatea de casare a unor calculatoare de catre o institutie publica. Aceasta poate fi realizata conform ... (vezi toată discuția)
Mijloace fixe ContSters89491 ContSters89491 Buna ziua! Am si eu o nelamurire. Suntem Institutie publica...si avem niste mijloace fixe care sunt trecute in contabilitate (eu cu aceasta contabilitate nu ... (vezi toată discuția)