avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare apartament - posibil pierdut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare apartament - posibil pierdut

Pe data de 05.05.2016, orele 20.15, am fost informat de către o persoana care doreşte să şi pastreze anonimatul (vecină cu Tata), ulterior de colegii de munca unde tata îşi desfăşoară activitatea, cum că tatăl meu a “pierdut” casa ( un apartament situat în Floreşti)

Menţiune – Tatal meu, în vârstă de aprox. 71 de ani este debil mintal, certificare prin adeverinţă de la medic psihiatru.

Ce s-a întâmplat de fapt: In urmă cu vreo doua săptămâni, o cunoştinţă a tatălui meu (nu cunoaştem în prezent nici adresa de domiciliu a acestuia nici numărul de telefon, nici numele real al persoanei) s-a oferit să-l ajute în vederea redeschiderii curentului la apartamantul din Floreşti (alimentarea apartamentului cu energie electrică s-a sistat deoarece nu s-a plătit timp de cateva luni), spunându-i că el poate rezolva mai repede situaţia, cunoscând pe cineva la Enel, astfel i-a solicitat tatalui meu contractul de vânzare-cumpărare al apartamentului şi buletinul acestuia pentru a merge sa rezolve situatia de mai sus.

Dupa câteva zile, acest individ, s-a reîntâlnit cu tatal meu în vederea predării documentelor amintite – la data întâlnirii, acesta nu i-a predat decât buletinul, obligându˗l să elibereze apartamentul întrucât ar putea demonstra cu acte că tata i-ar fi vândut lui garsoniera pentru suma de 10,000 EUR. (Tata, nu a vândut garsoniera, nici nu a semnat nimic legat de vânzarea garsonierei, de altfel nici nu ar fi putut fără acordul meu şi suferind de afecţiunea de care v-am mentionat). o alta ipoteza pe care am aflat-o de la colegii de munca ca s-a imprumutat de suma de 2000 lei, tot de persoana tomy, care la inselat (din paragraful anterior) si a semnat un act prin care se obliga sai returneze in termen de doua saptamani banii, daca nu urma sa piarda apartamentul.

Deasemenea, aşa numitul Tomy i-a propus tatalui meu ca sa mai calmeze lucrurile, sa-i cupere o casă la ţară, sau un teren în schimbul apartamentului.

Pe tata la scos afară din apartament cu tot cu mobila, în prezent în apartament locuiesc niste oameni cu chirie, băgaţi de catre Tomy. Iar tata, stă la o cunoştinta de-a lui.

Mai menţionez următoarele:

- In contractul de vanzare - cumparare al apartamentului, sunt trecut eu si sotia cu drept de uzufruct viager, iar tata este cu dreptul de nuda proprietate;
- respectivul, Tomy a mai precizat cum ca şi eu as fi semnat pentru viderea apartamentului (eu nemaiajungând la Cluj, de cel puţin doi ani !)

Intrebarea mea este: daca tata, in calitate de prop. nud, si debil mintal (detin adeverinata de la medic-psihiatru) poate vinde/instraina apartamentul, cata vreme eu in calitate de uzufructar viager, sunt in viata? pot sa mai recuperez apartamentul si cum? am depus si plangere la politie astept raspunsul de la ei...
Cel mai recent răspuns: Ionita Loredana Avocat , Avocat 09:43, 9 Iunie 2016
Din relatarea se intelege ca ati vandut garsoniera tatalui dvoastra si aveti drept de uzufruct.

In acest caz tatal nu putea vinde fara acordul uzufructuarului iar actul este nul.

Daca are afectiuni psihice trebuia sa solicitati instantei de tutela de la domiciliul tatalui insituirea curatelei si numirea unui curator.

Interesati-va la notariatul unde s-ar fi facut tranzactia in ce conditii a fost realizata.

Solicitati un extras de CF pentru informare la OCPI pentru a obtine informatii privind transferul proprietatii.

Trebuie sa initiati o actiune in instanta pentru anularea contractului de v/c si ar fi recomndat sa angajati un avocat, cazul este destul de complicat avand in vedere si boala tatalui si modul in care s-a intrat in posesia locuintei acestuia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iunie 2016
cyan, moderator
Daca ati sesizat oficial politia,asteptati concluziile verificarilor
Daca tatal dv nu a semnat contract de vanzare cumparare,teoretic,bunul imobil nu putea fi instrainat
Verificati la administratia fiscala teritoriala si la ocpi cine figureaza proprietar al garsonierei
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iunie 2016
ynocentta, utilizator
Multumesc mult,

apartamentul nu l-am vandut, l-am cumparat impreuna, eu fiind uzufructar si tatal proprietar nud, este posibil ca tata sa fi semnat ca pierde apartamentul intrucat nu a achitat cei 2000 lei in termen de doua saptamani. Luni am sa depun actele pentru eliberare de extras de CF, am depus si plangere la politie, urmeaza sa primesc raspuns.
Va multumesc frumos pentru raspuns
am scos extrasul de carte funciara - surpriza, individul Toni, a vandut deja imobilul altei persoane

Alte discuții în legătură

Terorizat in propria casa Cunosc o persoana care a ajuns sa fie terorizata in propria casa de un "prieten" caruia i-a vandut casa, pastrandu-si dreptul de uzufruct viager. Acest ... (vezi toată discuția)
Proprietate pe numele tau Dincă Georgiana Dincă Georgiana Cum se numește actul care ți-l face un părinte atunci când el se exprima : facem acte pe teren în asa fel încât sa nu îl poți vinde? Act de vânzare ... (vezi toată discuția)
Uzufructul viager andu1982 andu1982 buna ziua am o nelamurire in ceea ce priviste dreptul de uzufruct si dreptul de proprietate am achizitionat un apartament si am instituit un drept de ... (vezi toată discuția)