avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Informatii din timpul unei anchete ale politiei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Informatii din timpul unei anchete ale politiei

Buna ziiua,

In urma cu cca 2 luni am fost victima unui furt. Mi-au fost furate acte, telefoane si bani. (deci implicit hotii stiu adresa unde locuiesc). Am depus plangere la politie si s-au demarat operatiunile specifice. In acest interval am incercat de mai multe ori sa iau legaturea cu ofiterul de politie care se ocupa de caz, dar acesta nu a vrut sa-mi dea nicio informatie privind suspectii sau actiunile intreprinse. Afirmatiile facute de domnia sa s-au rezumat, la va contactam noi.

Este obligat ofiterul sa-ma informeze despre mersul anchetei ?


Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 22:53, 6 Iunie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
Aveti mai jos si temeiul legal.
ART. 81 c.p.p.
Drepturile persoanei vătămate
(1) În cadrul procesului penal, persoana vătămată are următoarele drepturi:
a) dreptul de a fi informată cu privire la drepturile sale;
b) dreptul de a propune administrarea de probe de către organele judiciare, de a ridica excepţii şi de a pune concluzii;
c) dreptul de a formula orice alte cereri ce ţin de soluţionarea laturii penale a cauzei;
d) dreptul de a fi informată, într-un termen rezonabil, cu privire la stadiul urmăririi penale, la cererea sa expresă, cu condiţia de a indica o adresă pe teritoriul României, o adresă de poştă electronică sau mesagerie electronică, la care aceste informaţii să îi fie comunicate;
e) dreptul de a consulta dosarul, în condiţiile legii;
f) dreptul de a fi ascultată;
g) dreptul de a adresa întrebări inculpatului, martorilor şi experţilor;
#M35
g^1) dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret atunci când nu înţelege, nu se exprimă bine sau nu poate comunica în limba română. În cazurile urgente se pot folosi mijloace tehnice de comunicare, dacă se apreciază că acest lucru este necesar şi că nu împiedică exercitarea drepturilor persoanei vătămate;
g^2) dreptul de a i se comunica traducerea într-o limbă pe care o înţelege a oricărei soluţii de netrimitere în judecată, atunci când nu înţelege limba română;
#B
h) dreptul de a fi asistată de avocat sau reprezentată;
i) dreptul de a apela la un mediator, în cazurile permise de lege;
j) alte drepturi prevăzute de lege.
#M2
(2) Persoana care a suferit o vătămare fizică, materială sau morală printr-o faptă penală pentru care acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu şi care nu doreşte să participe la procesul penal trebuie să înştiinţeze despre aceasta organul judiciar, care, dacă apreciază necesar, o va putea audia în calitate de martor.

Daca dosarul nu a fost inaintat la parchet cu propunere legala, cererea pentru comunicarea stadiului dosarului se depune la politie.
Politia nu-i CSI, poate-i prinde peste un an, poate peste cinci ani, poate niciodata. Dar da, aveti dreptul sa primiti informatii despre stadiul cercetarilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agresata de fostul iubit Biancabyuu Biancabyuu Bună ziua. Tocmai am depus ieri o plângere,urmată de o declaratie împotriva fostului meu iubit, deoarece m-a abuzat fizic. Mi s-a spus că i se v-a ... (vezi toată discuția)
Este obligatoriu că reclamantul să se deplaseze la domiciliul pârâtului pentru declarații la poliție? aadinuta aadinuta Buna seara tuturor. Am depus o plângere penală împotriva fostului soț pentru amenințarea cu moartea și șantaj. Cei de la poliție m-au sunat și au ... (vezi toată discuția)
Accident auto soldat cu decesul victimei (soacra mea). este o normal ca după 7 luni și jumătate să nu ni se comunice absolut nimic? acg75 acg75 In data de 07.12.2017, soacra mea a fost accidentata mortal pe o trecere de pietoni din Sectorul 4, soferul neparasind locul accidentului, fiind identificat de ... (vezi toată discuția)