avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cheltuielli de judecata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cheltuielli de judecata

acum 2 ani am fost dat in judecata ,nu am primit nici o hotarare judecatoreasca.acum am aflat ca s a judecat cazul meu si ca trebuia sa platesc suma x .. cheltuieli de judecata.ce probleme pot aparea .. cui trebuie sa i achit acea suma. caci as vrea sa o platesc ... ce se poate intampla in cazul neplatii cheltuielilor de judecata? multumesc de raspunsuri anticipat!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 12:55, 16 August 2009
Buna ziua.Interesanta speta cand exista o hotarare definitiva si irevocabila prin neapelare si totusi pe parcursul a 2 ani creditorul nu s-ia manifestat interesul executarii.Sunteti sigur ca nu a-ti primit prima hotarare definitiva,supusa in termen legal ,caii de atac?Puteti sa va treziti cu somatie emisa de catre executor prin care va instinteaza ca va revine palcuta obligatie sa achitati suma dispusa de instanta,eventual actualizare si cheltuieli conexe.Referitor la consecintele datorate neplatii,daca detineti proprietati mobile sau imobile ,se pot institui restrictii.Daca sunteti singur si fara bunuri proprietate in evidenta ,nu prea are cum sa va execute
Cheltuielile de judecata i le platiti reclamantului .Conform legii, cheltuielile de judecata reprezinta sume de bani cheltuite de parti in legatura cu desfasurarea procesului;taxe de timbru, onorarii de avocati, onorarii de experti, transportul martorilor si compensarea timpului nelucrat pentru deplasarea lor etc. Partea care cade in pretentii este obligata sa suporte cheltuielile de judecata efectuate de partea care a castigat procesul. Cheltuielile de judecata se acorda de catre instanta, la cererea partii, in masura in care sunt justificate, prin acte doveditoare.
Cheltuielile de judecata se stabilesc printr-o hotarare, in care se vor regasi si mentiuni privitoare la modul de lichidare a cheltuielilor de judecata .
nu am pimit nimic prin posta . situatia este urmatoarea. ex-ul m a dat in judecata pentru a stabili ca minora din relatia noastra va ramane in ingrijirea lui definitiva si irevocabila.i a trebuit acest proces pentru a si solicita prin alt proces partea lui din imobilul meu.. parte care i a fost data,lucru de care am stiut caci mi a venit acasa hotarare judecatoreasca. deci mi a fost trimisa hotarare ca trebuie sa mi dea sulta x din apartament, unde n a cerut cheltuieli de judecata ... dar aceasta hotarare despre care vorbesc ... incredintarea minorului nu apare nicaieri , prin posta nu am primit. tot timpul cand venea minorul in vizita imi cerea procura sa poata calatori... nici nu m am gandit ca as fi fost data in judecata . bani i am trimis lunar dar nu am mentionat ca ar fi cheltuielile .. din moment ce nu stiam.anul acesta nu am putut face procra , nu am putut ajunge la consulat si l am rugat sa rezolve el pentru a trimite copilul in vizita ... asa minorul a ajuns la mine .. si tot i acest mod am luat la cunostinta de hotararea care s a dat.cum poate instanta sa trimita acceasi persoane doar o hotarare.. a doua am primit o ,,, prima.... este pe drumX-(si bunuri imobile am si nu am .. doar acea sulta pe care ex trebuie sa mi o dea.... evident .. cheltuielile de judecata sunt minore in comparatie cu sulta ce trebuie sa o primesc .. si as vrea sa i fac plata .. chiar actualizat
Am inteles asa:
Sotului i-a fost incredintat minorul spre crestere si educare printr-o hotarare irevocabila prin care ati fost obligata la plata unor cheltuieli de judecata, cheltuieli cu privire la care fostul sot nu vi le-a solicitat. Dreptul creditorului - fostul dv. sot - de a solicita aceste cheltuieli se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului, respectiv la data cand se implinesc 3 ani de la data ramanerii definitiva a hotararii respective, creditorul nu mai poate sa vi le ceara, deoarece a intervenit prescriptia dreptului.
Ulterior hotararii de incredintare a minorului, sotul v-a dat in judecata pentru partaj (daca era bun comun) sau pentru obtinerea unui drept de creanta daca a efectuat investitii in imobilul proprietatea dv. exclusiva. In urma acestui proces, i s-a atribuit acestuia imobilul fiind obligat de instanta ca intr-un anume termen sa va achite sulta. Si in acest caz, dreptul dv. de a solicita plata sultei stabilite prin hotarare se prescrie in termen de 3 ani de la data ramanerii definitive a hotararii. Dupa expirarea acestui termen, veti avea noroc numai daca va dori sa va achite de buna voie aceasta suma, in caz contrar nimeni si nimic nu-l va putea obliga sa va plateasca aceasta sulta, deoarece a fost culpa dv. exclusiva ca nu v-ati obtinut dreptul prin executarea silita a debitorului, iar aceasta nepasare se plateste si, cred - in cazul dv. - cam scump...
Pe cale de consecinta, daca nu au trecut cei 3 ani de la data cand hotararea prin care debitorul a fost obligat sa va achite sulta a ramas definitiva, investiti hotararea si executati-l silit pe debitor, altfel nu veti mai obtine nimic. Timpul curge in defavoarea dv., in aceasta speta...;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata anky83a@yahoo.com anky83a@yahoo.com Am revenit din nou cu o intrebare:in urma procesului de reincredintare minor ,eu am castigat procesu iar fostului i sa stabilit in urma procesului sami ... (vezi toată discuția)
Termenul de plată al cheltuielilor de judecată. ce se întâmplă dacă nu sunt achitate? vivian977 vivian977 In cat timp se achita va rog, cheltuielile de judecata in urma unei hotarari definitive. -ce articol reglementeaza acest lucru. -termen de achitare. -in ... (vezi toată discuția)
Am de achitat o sultă în urma unui partaj, dar în hotărâre nu era comunicat niciun termen. am depus cerere pentru un termen de 6 luni, are dreptul fostul soț să-l schimbe? Ann@ Ann@ Bună ziua! Am o nelămurire în legătură cu achitare sulta partaj, momentan am primit comunicare hotărâre însă termenul pentru a achita sulta nu este ... (vezi toată discuția)