avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Posibilitate prescriere sanctionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Posibilitate prescriere sanctionare

Buna ziua, tatal meu a facut o mica abatere la servici (el se considera nevinovat, dar se asteapta ca conducerea sa il considere vinovat). I s-a cert sa dea o nota explicativa. El zice ca daca conducerea nu reuseste sa ii comunice in 30 de zile de la predarea notei explicative va scapa de sanctionare/avertisment. El considera nu faptul daca comisia nu ia o decizie, ci aca nu il gaseste, fiind in concediu si concediu medical (s-a imbolnavit). Eu i-am zis ca nu e adevarat ce zice, el sustine ca politica strutului il va salva? E adevarat ce zice? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 11:28, 7 Iunie 2016
Art. 252 C.mun.
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare
printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
....

Astfel, textul de lege instituie două termene de prescripţie şi două momente de la care aceste termene încep să curgă:
- acela al luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, pentru termenul de 30 de zile. In acest sens, ICCJ a decis prin Decizia 16/2012 ca, momentul de la care începe să curgă termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sancţiunii disciplinare este data înregistrării raportului final al cercetării disciplinare prealabile la registratura unităţii.

- acela al săvârşirii faptei, pentru termenul de 6 luni.
Ok, si daca nu ii pot comunica se prescrie? Eu am inteles ca nu am inteles bine?
De ce sa nu-i poata comunica ?
freeelis a scris:

De ce sa nu-i poata comunica ?

Din vina tatalui meu care adopta strategia strutului. Are concediu, si acum e in concediu de boala. Eu i-am zis ca nu o sa functioneze, el nu ca batman-batman
I se poate comunica acea decizie de sanctionare. Refuzul de a o primi se poate demonstra.

Alte discuții în legătură

Sanctiune disciplinara ganeacristi ganeacristi Buna, in cazul unei sanctiuni disciplinare, legea prevede: Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in ... (vezi toată discuția)
Referat indisciplinar angajat papic papic Am un angajat cu probleme, care a facut abatere disciplinara in urma cu 2 luni, nu a efectuat anumite atributiuni primite de la un superior.Dupa ce a trecut 2 ... (vezi toată discuția)
Termen primire sanctionare in caz de concediere w0lfshad3 w0lfshad3 Angajatorul a luat cunostiinta cu incidentul printr-un referat pe 11.09, dar s-a autosesizat, trimitand convocarea in fata comisiei disciplinare de abia pe ... (vezi toată discuția)