avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctiune disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctiune disciplinara

Buna, in cazul unei sanctiuni disciplinare, legea prevede:
Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei. Daca se poate, va rog sa explicati ce inseamna asta, si a doua problema e:
Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii. Daca nu se respecta asta, ce trebuie sa faca angajatul, unde sa mearga sa sesizeze asta.
Cel mai recent răspuns: ganeacristi , utilizator 21:31, 2 Octombrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Primul aspect cuprinde doua termene de aplicare a sanctiunii disciplinare:
- 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare

Termenul de 30 de zile calendaristice începe să curgă de la momentul înregistrării raportului final de cercetare disciplinară la registratura unității angajatorului, așa cum a statuat și Înalta Curte de Casație și Justiție prin Decizia nr. 16/2012 dată în recurs în interesul legii, acesta fiind considerat momentul la care angajatorul este prezumat a fi luat la cunoștință cel mai devreme de săvârșirea abaterii disciplinare.

- 6 luni de la data savarsirii faptei
acesta începe să curgă anterior sesizării angajatorului despre săvârșirea faptei, indiferent dacă se cunoaște sau nu identitatea făptuitorului.

2. Termenul de 5 zile calendaristice în care trebuie comunicată decizia de sancţionare disciplinară nu are natura juridică a unui termen de decădere, ci constituie un termen de recomandare.

Altfel spus, necomunicarea deciziei de sanctionare in cadrul acestui termen nu va atrage nulitatea sanctionarii disciplinare.

În caz de nerespectare, consecinţa este lipsa producerii de efecte juridice a deciziei de sancţionare. (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 682, Alexandru Ţiclea (coordonator), Codul muncii - adnotat şi comentat, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2004, p. 612)
multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere dentotal dentotal Buna dimineata Va rog sa imi spuneti daca angajatorul actual ma poate concedia in cazul in care cu 3 ani in urma am fost condamnat cu suspendare2,6 ani.In ... (vezi toată discuția)
Angajatul nu vrea sa semneze abaterea disciplinara brazvan brazvan Buna ziua, Cum se procedeaza in momentul cand angajatul nu vrea sa semneze hartia prin care i se aduce la cunostinta abaterea disciplinara? Se trimite acasa ... (vezi toată discuția)