avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract Vanzare - Cumparare cu clauza de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract Vanzare - Cumparare cu clauza de intretinere

Bunici mei cand erau in viata, au facut un contract de vanzare - cumparare cu clauza de intretinere. Specific ca ei au 8 copii, dintre care un copil cu handicap locomotor gradul I. In acest contract bunicii mei au trecut la clauza de intretinere si acest copil cu handicap, iar dupa decesul celor 3 (bunicii si copilul cu handicap) sa ramana casa si pamantul unui singur copil (baiat, mezinul familiei). In tot acest timp, bunicii au decedat si a mai ramas copilul cu handicap. Mezinul a parasit acum locuinta si s-a mutat cu sotia la alt domiciliu. Specific ca nu a avut grija de ei, ba din contra mai avea putin si ii batea. Ce este de facut acum si cine va mosteni? Mezinul mai are dreptul la ceva ?
Cel mai recent răspuns: ContSters344547 , utilizator 10:05, 7 Iunie 2016
Mezinul este proprietar conform actelor.
Ar trebui ceruta anularea contractului de vanzare pentru neindeplinirea obligatiei de intretinere catre fratele cu handicap, dar este foarte greu de demonstrat.
alexunirea a scris:

Ce este de facut acum si cine va mosteni? Mezinul mai are dreptul la ceva ?

Fie printr-o actiune in instanta, fie prin buna invoiala, obligatia de intretinere se poate transforma in renta in favoarea copilul cu handicap ramas in viata ori mostenitorii pot cere rezolutiunea contractului in baza art.2263, alin.6.

Articolul 2.263
Încetarea contractului de întreţinere
(6) Dreptul la acţiunea în rezoluţiune se transmite moştenitorilor.


In acest caz, bunul instrainat prin contract reintra in masa succesorala si se imparte intre mostenitori conform regulilor generale de la mostenirea legala, de la caz la caz, fratilor in viata revenindu-le sarcina asigurarii obligatiei legale de intretinere pentru fratele cu probleme.
In concret, este important si ce clauze cuprinde actul cu clauza de intretinere.
Trebuie actionat mezinul in instanta pt nerespectarea clauzei de intretinere.Poate se inteleg sa transforme intretinerea in renta viagera platind copilului cu handicap o suma fixa lunar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezolutiune contract de intretinere andy_roxy91 andy_roxy91 art 2263 alin(6) Cod civil, care se refera la transmiterea dreptului de a solicita rezolutiunea contractului de intretinere, mostenitorilor are vreun ... (vezi toată discuția)
Contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere se poate desface? lulu27 lulu27 Buna ziua , Bunicii s-au hotarat sa faca un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere. Acesta avand 2 baieti. Unul dintre ei sufera de boli ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere cristina_2005 cristina_2005 Buna ziua, Intentionez sa cumpar un apartament cu bani cash si acesta este dobandit printr-un contract de intretinere facut in 2013. Acest tip de contract ... (vezi toată discuția)