avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumpare cu intretinere - ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumpare cu intretinere - intrebari/lamuriri

Salut!

Am si eu cateva nelamuriri dar si intrebari legate de un contract de vanzare cumparare cu intretinere.
Parintii mei au facut un contract de vanzare-cumpare cu intretinere cu o terta persoana mai in varsta.
Mama mea a decedat iar eu n-am facut succesiunea inca. Au trecut 3 ani de la deces. Am citit ca o sa fiu pasibil de impozit. In regula.
Intrebarea mea ar fi daca tatal meu s-ar casatori cu o alta persoana, acea persoana ar putea beneficia de drepturi pe acest contract?
Cum este legal/mai putin costisitor sa procedezi in cazul in care vreau ca pe contract sa apara doar numele meu? Exista mai multe optiuni? Care ar fi ele?
Multumesc!
La momentul actual tatal detine 5/8 din total bun dobandit, iar dvs.3/8. Daca tatal se recasatoreste si apoi decedeaza inaintea ultimei sotii, aceasta in calitate de sot supravietuitor va mosteni 1/4 dupa tatal dvs, adica 5/32 din total, iar dvs. veti primi 27/32 din total.
Ca sa "apara" pe contract doar numele dvs., tatal trebuie, cu acordul expres al creditorului intretinerii, sa va vanda bunul (de fapt cota lui) inainte de a se recasatori.
Multumesc pentru raspuns. El acopera prima parte a intrebarii.
Am ramas nelamurit in legatura cu partea a doua.
Cum pot sa procedez ca sa fie mai putin costisitor? Sau mai degraba care este mijlocul legal care trebuie urmarit?
Adica intai trebuie sa fac succesiune si apoi cele 3 persoane de pe contractul actualizat dau mana(daca toata lumea e de acord) ca tatal meu sa-mi cedeze mie partea sa din contract?
Este posibil ca pe contractul actual, in care eu nu am facut succesiune, sa se rupa contractul de comun acord pt ca apoi eu si persoana mai in varsta sa alcatuim un nou contract?
Vreau doar sa stiu care sunt variantele posibile pe care eu as putea sa le urmaresc si care sunt costurile pt fiecare in parte.
Cu acordul partilor, se poate oricare dintre variantele la care v-ati gandit, iar in ceea ce privesc costurile trebuie sa va adresati unui notar, cu actele in fata, caci nu avem aici pe forum, elemente necesare unui raspuns competent.
Nu se rupe si nici nu se da mana.. Pentru detalii insa mergeti cu actele la un avocat sau notar sa va faca calcule, caci depinde de ce scrie in act, de valori etc. Nu avem cum sa va ajutam mai mult aici, doar cu prime indrumari generice.
Acum incep sa devin confuz.
In contract se stipuleaza faptul ca suma X a fost platita pentru jumatate din respectiva locuinta si restul va fi platita lunar ca si costuri de intretinere.
Este de asemenea stipulat faptul ca dupa decesul vanzatorului cheltuielile aferente trebuie achitate de cumparator.
Nu exista valori sau altceva stipulat.
Pana la urma daca eu fac succesiune atunci o sa platesc niste bani. Mai departe numele meu o sa fie actualizat pe contract.
In acest moment ce se poate face ca tatal meu sa-mi dea mie drepturi depline in contract ca si cum l-as fi facut eu de la bun inceput? Exista costuri suplimentare pentru asa ceva?

Alte discuții în legătură

Succesiune gheorghelupu gheorghelupu am de efectuat o taxa de succesiune in urma decesului tatalui meu,in urma caruia au ramas o casa ,un teren cumparat cu contract de vanzare cumparare si un ... (vezi toată discuția)
Succesiune biacosti biacosti Buna ziua.Tatal meu a decedat în sept 2019.Suntem 3 mostenitori.Mama si eu cu soră mea.Sora își vrea partea ei iar mama vrea sa am grija de ea si sa imi ... (vezi toată discuția)
Posibilă moștenire Dariuscosmin Dariuscosmin Buna dimineata, tatăl meu este în conflict cu cele 2 surori si doar mama lor mai este în viață, momentan tata are grijă de mama lui. (Bunicul nu are ... (vezi toată discuția)