Bunica mea, de pe urma careia a ramas o casa, a decedat in anul 1996. Tatal meu, ca unic fiu al bunicii (si singurul mostenitor), nu a acceptat mostenirea in termen. Eu, in calitate de nepot al bunicii decedate, am locuit in casa si am platit toate impozitele. Despre tatal meu nu mai stiu nimic inca dinainte de moartea bunicii. Mentionez ca acesta nici nu a facut vreun act de acceptare tacita a mostenirii.
Pot solicita eu, in calitate de mostenitor (acceptant tacit) sa solicit deschiderea succesiunii pentru a se elibera pe numele meu certificatul de mostenitor?
Consultati mai intai un notar intrucat , daca tatal dumneavoastra este inca in viata si asa cum sustineti este singurul descendet al defunctei bunici este considerat de legea civila ca fiind unic mostenitor . Teoretic aveti un drept asupra acestui imobil numai dupa decesul tatalui dumneavoastra insa , este posibil ca el sa renunte sau sa o accepte .
de acord cu dl. costas
mai este insa o posibilitate. Trebuie sa faceti cercetari sa vedeti ce s-a intamplat cu tatal dvs. . In cazul in care veti descoperi ca acesta a decedat anterior bunicii dvs. , veti veni direct la mostenirea acesteia prin procedura numita de "reprezentare". In acest caz dvs. locuind in imobil si platind taxele ati acceptat tacit succesiunea.
In orice caz primul dvs. demers trebuie sa fie de a afla situatia tatalui, in cazul in care un notar nu va gasi alta solutie
in calitate de mostenitor legal tatal d-stra se prezuma ca are posesia de drept. Singura cale este actiune judecatoreasca. E posibil sa gasesti un notar care sa-ti faca certificat de mostenitor dar o sa "dormi linistit" doar pana se va "trezi" tatal.
Ma intreb in ce masura s-ar putea invoca, in situatia data, uzucapiunea ca mod de dobandire a proprietatii, daca o sa las sa treaca mai mult de 10 ani.