avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... se poate apela la instanta?!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

se poate apela la instanta?!

Buna seara,
La solicitarea de a primii concediu de odihna pe anul in curs angajatorul refuza verbal acordarea acestuia si sotul meu cere demisia la zi specificand motivul demisiei avand bilet cumparat pentru concediu si avand programare facuta din ianuarie anul acesta pentru perioada solicitata.Nu avem refuz scris deoarece la firma respectiva au un model specific corporatiei si inca nu am primit decizia de incheiere a contractului de munca pot intenta proces in instanta?ce acte imi sunt necesare, multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:12, 8 Iunie 2016
1. Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

De asemenea, puteti sesiza Inspectia Muncii sau ITM-ul, intrucat aceste institutii au atributii de control in ceea ce priveste stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata.

2. Demisia la zi nu este prevazuta in Codul Muncii.

Fie se solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun., fie prin demisie -art.81 C.mun.

In cazul incetarii c.i.m.cu acordul partilor nu se acorda preaviz. In situatia demisiei, aceasta poate fi cu sau fara preaviz.

Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

3. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

4. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

3. Care este obiectul actiunii in instanta?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
3.prejiudiciul material si moral ,citatul din lege {1},si totodata sa nu mai incalce legea deoarece nimeni si nimic nu poate fi mai presus de lege,si priviind in urma sotul are 16 ani lucrati in aceasta companie si trecutul a fost tot presarat de incalcare drepturilor priviind programul de lucru ,sarcini care depaseau atributiile si multe alele pentru care nu a facut plangeri fiind oameni simpli ,mai avea un an pana la pensie ,dv prin amabilitatea cu care mi-ati raspuns ce ma sfatuiti sa fac?eu sunt hotarata sa merg in instanta astept decizia CIM , va multumesc foarte foarte frumos pentru raspuns si pentru timpul alocat , cu stima si multa multa consideratie !

1. Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
"De incalcat legea in viitor" nimeni nu poate sa prevada sau sa oblige la asa ceva.

Daca altfel nu se poate , atunci actionati in instanta.
Multumesc .
O zi buna !
Succes in tot ceea ce faceti!
ignorantia legum excusat neminem = necunoasterea legilor nu scuza pe nimeni #-o

Alte discuții în legătură

Demisie fortata mireloi mireloi Lucrez in turism, la o societate de 1 an zile, in timpul acesta nu am beneficiat de concediu de odihna, am lucrat ore suplimentare,nu mi`a fost respectat ... (vezi toată discuția)
Demisie in timpul c.o zimbrul60 zimbrul60 Sunt in concediu si as vrea sa stiu daca in timpul derularii C.O,pot sa-mi depun demisia,ori cu acordul partilor sau cu preaviz. In cazul in care este cu ... (vezi toată discuția)
Demisie Laitin Laitin Bună ziua, îmi pot da demisia imediat după concediu de odihnă, ținând cont de faptul că acest concediu e restant (de anul trecut) ? Sau trebuie să mai ... (vezi toată discuția)