avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie vechime
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie vechime

Buna ziua
Mama a dat casa de pensii in judecata pentru marirea pensiei de vechime si raspunsul a fost ca avocatul mamei a depus o parte din adeverintele vechime prea tarziu la dosar, si este caz clasat.
Mai poate deschide alt dosar?
casa de pensii ii spune ca nu mai poate deschide dosarul cu aceleasi adeverinte deoarece va primi acelasi raspuns....

ce ar putea sa faca?
Cel mai recent răspuns: ContSters86552 , utilizator 18:29, 8 Iunie 2016
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 107
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.

(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.

(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.

(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.

(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.

2. Poate solicita Casei de Pensii recalcularea pensiei prin luarea in consideratie a adeverintelor care nu au fost avute in vedere la prima decizie de pensie, conform alin.(3) de mai sus.
Da ea mama isi luase niste adeverinte de la fostul loc de munca in care arata ca nu ii fusese trecute sporurile la vremea respectiva....motiv pentru care daduse casa de pensii in judecata.
Dar aceste adeverinte nu au fost depuse in termen la dosar...asta este motivul respingerii dosarului...
si cand am intrebat daca aduc si adeverinta asta nedepusa in timp mi-a spus ca am sa o aduc degeaba...
acum ma gandesc ea ar trebui sa inceapa un nou proces? cu aceleasi adeverinte evident...
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am iesit la pensie in 2009 Eliza Geambasu Eliza Geambasu Se mai poate face recalculare?Am cotizat 39ani/9luni vechime neantrerupta in munca(asist.medical in spital) (vezi toată discuția)
Decizie de pensionare ghiocelioana ghiocelioana Tatăl meu a fost pensionat pentru muncă depusă si limită de vîrstă prin decizia CJP din 05.11.2010. Prin decizie,nu i-a fost luată în consideratie ... (vezi toată discuția)
Pensia mamei mele ContSters278009 ContSters278009 Am trimis la casa de pensii judeteana, adeverinte si cerere de recalculare a pensiei mamei mele in varsta de 70 de ani, deoarece am studiat buletinul de calcul ... (vezi toată discuția)