Doresc sa va prezint urmatoarea situatie:
O persoana incadrata pe functia de Analist relatii client este solicitata de catre angajator sa indeplineasca si atributiile unui Coordonator de transport, respectiv sa gestioneze toata activitatea legata de transporturi.
In fisa postului acestui angajat exista 2 sectiuni de atributii - principale si secundare. La cele principale se specifica tot ceea ce tine in mod normal de relatiile cu clienti. La cele secundare, printre altele, o liniuta in care este notat "ofera suport in organizarea transportului".
Are angajatorul dreptul ca pe baza acestei atributii specificate in fisa postului sa ii solicite angajatului sa gestioneze integral si exclusiv activitatea de transporturi? Mai ales in conditiile in care, repet, in contractul de munca nu apare nicio referire relativa la transporturi (cum de altfel, nu a fost nici in anuntul de angajare si nici in timpul discutiilor de la interviuri).
Angajatorul are posibilitatea sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor.
Exista o institutie in dreptul muncii nereglementat expres care se uziteaza in practica : delegarea de atributii.
Delegarea de atributii poate inseamna schimbarea temporara a functiei cu o alta functie, la acelasi loc de munca sau poate insemna cumulul de functii in cadrul aceluiasi angajator.
1. Despre o schimbare temporara nu cred ca poate fi vorba, intrucat angajatul a fost pus de la inceput si la indeplinirea acestor atributii ...
In plus, nu ar fi trebuit facut un act aditional sau orice fel de document scris in cazul unei delegari temporare?
2. Aceeasi intrebare si pentru cumulul de functii...angajatorul poate solicita angajatul la indeplinirea acestora fara niciun fel de document scris?