avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cerere intrare CIC dupa primire preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cerere intrare CIC dupa primire preaviz

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
-am primit preaviz de concediere colectiva
-in prima zi scursa din acesta am depus cerere pentru intrarea in concediu de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani.

Angajatorul a refuzat suspendarea perioadei de preaviz pana la incheierea CIC-ului pe motiv ca cererea a fost depusa ulterior primirii preavizului.

Este legal acest lucru? Mentionez ca anterior acestor evenimente am solicitat conducerii reducerea programului meu de lucru cu 2 zile in contextul in care majoritatea colegilor il aveau redus cu o zi si am fost refuzat.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:21, 11 Iunie 2016
Nu este legal acest , pentru refuzul respectiv sesizati cat mai repede posibil ITM-ul/Inspectia Muncii.

OUG 111/2010
Art. 25
(1)Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1) şi art. 10 alin. (1) şi (2).
....

Art. 26
(1) Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
...
c)încălcarea prevederilor art. 25, cu amendă de 10.000 lei.

(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
.....
Multumesc pentru raspuns!
Ca sa fim siguri ca refuzul nu este legal, in raspunsul primit la cererea de suspendare a preavizului pt intrare in concediu crestere copil s-au subliniat urmatoarele lucruri:
-preavizul se suspenda de drept numai in cazurile de suspendare de drept a CIM prevazute la art. 50 legea 53/2003 - Codul Muncii

-consideram ca pt suspendarea previzului era necesar depunerea si aprobarea unei solicitari de intrare in CIC inainte de data comunicarii preavizului

asa este sau preavizul poate fi suspendat chiar si asa?
chiar si asa banuiesc ca decizia poate fi contestata in contextul in care prevederile Contractului Colectiv de Munca privind concedierea angajatilor cu copii in intretinere printre ultimii nu au fost respectate. Ba mai mult, sunt colegi pensionari care au contract de colaborare cu firma care au fost pastrati. Mentionez ca motivele concedierii colective nu tin de persoana angajatului.

Cu cateva luni inaintea primirii acestui preaviz am solicitat conducerii reducerea programului meu de lucru cu 1-2 zile (majoritatea colegilor erau in acest tip de somaj tehnic) pt a putea ajuta sotia la cresterea copiilor mepermitandu-mi o bona sau gradinita. Cererea mi-a fost refuzata.

dat fiind acest context, ce poate fi facut mai departe astfel incat principiile dreptatii sa fie aplicate?

Multumesc inca o data!
1. Preavizul se suspenda in toate situatiile in care este suspendat c.i.m.

2. Cererea de acordare a CCC se poate depune oricand, nu exista text de lege care sa sustina afirmatia angajatorului dvs.

3. Depuneti sesizarea la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrerupere preaviz cu concediu medical??apoi cic? raduemy raduemy Buna ziua! As dori daca puteti sa ma luminati intr-o problema. De cateva zile am fost anuntat ca sunt pus pe lista de disponibilizari. Am semnat preavizul dar ... (vezi toată discuția)
Directorul institutiei nu imi aproba intrarea in cic ContSters337795 ContSters337795 Buna ziua. Am o fetita de 1 an , pentru care am efectuata doar cele 42 zile de maternitate si am inceput munca. Acum conf art 15 lit d din ord 111 doresc sa ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere din cic 2ani xan xan Buna seara! Inainte de a intra in cic societatea la care lucrez urma sa-mi desfiinteze postul datorita reorganizarii activitatii . Mi-a fost aprobata ... (vezi toată discuția)