Buna ziua. Am o fetita de 1 an , pentru care am efectuata doar cele 42 zile de maternitate si am inceput munca. Acum conf art 15 lit d din ord 111 doresc sa intru in crestere copil pana la 2 ani. Am dus la institutie sa imi faca adev cu venituri si am facut cerere sa intru in CIC pana la 2 ani ai copilului. Directoarea a refuzat spunand ca am treaba de facut si nu are cine sa o faca. Are voie sa imi refuze intrarea in CIC directorul i stitutiei? Trebuia sa ii fac aceasta solicitare si daca da cu cate zile inainte de a intra in CIC. Multumesc
1. Trebuie sa va adresati in scris angajatorului cu o cerere de suspendare a c.i.m. in baza art.51 lit.a C.mun. pentru a intra in CCC cu durata respectiva.
Luati numar de inregistrare la cerere, iar cererea se poate depune si cu cateva zile inainte. Nu avem un text de lege care sa dispuna un astfel de termen.
2. OUG 111/2010
art.25 (1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
art.26
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 şi art. 38 alin. (3) şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
...
Prin urmare, daca va refuza aprobarea CCC, atunci sesizati imediat ITM-ul/Inspectia Muncii.