Sunt citat ca parte vatamata in procesul de fond pentru un furt calificat.
Inculpatul a fost prins , eu am dat declaratie la politie (nu imi mai amintesc daca am mentionat ca doresc sa imi recuperez bunul si ma constitui ca parte civila). De asemenea am adus un martor care a surptins momentul furtului.
Problema este ca nu as prea dori sa ma intalnesc cu individul, recidivist cu condamnari pentru furt, talharie etc, si cu toata familia lui.
Intrebarile mele sunt:
Daca nu ma prezint la proces sunt pasibil de amenda sau altceva?
Ma pot constitui ca parte civila si in alt mod decat participand la proces?
Prezenta in instanta este obligatorie fiindca mai devreme sau mai tarziu tot veti ajunge acolo.Daca nu va prezentati veti primi inca o citatie si apoi veti fi si amendat si eventual adus cu mandat de aducere !:)
Partea vatamata trebuie sa se prezinte la proces si sa dea o noua declaratie, chiar daca este aceeasi cu cea din cursul urmaririi penale...puteti opta pentru o actiune civila pe cale separata, insa este mult mai indicat ca acest lucru sa se faca in cursul procesului penal. Nu aveti de ce sa va fie teama, de multe ori, diversi infractori raman nepedepsiti tocmai pentru ca nu sunt suficiente probe...declaratia dvs. poate scuti alte potentiale victime, si cine stie...poate chiar inculpatul va reusi sa se indrepte in urma pedepsei primite.
Prezenta dvs in procesul penal este obligatorie pentru a va sustine pozitia,eventual si pentru a va institui cu pretentii.Neprezentarea dvs la instanta,poate fi interpretata de catre aceasta ca si sfidare si lipsa de respect fata de autoritatea care solutioneaza cauza.Neprezentarea poate genera amenda ,chiar emitere mandat de aducere de catre politie.Daca initial va-ti asumat responsabilitatea sa intocmiti declaratie in fata organelor de cercetare penala,pentru incheierea procedurii ,pentru sanctionarea faptuitorului este necesar probarea faptei si strangerea materialului probator ,lin care declaratia dv are o pondere substantiala.
Citatie
toni1206
Buna ziua!
As dori un sfat daca se poate in legatura cu urmatoarele:
In urma cu doi ani am fost victima unei talharii, in urma careia mi s-a furat geanta
cu ... (vezi toată discuția)