avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... recurs proces amenda contraventionala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

recurs proces amenda contraventionala

Salut! In urma cu aproximativ o luna am fost oprit de un agent de circulatie din Bucuresti pentru neacordare de prioritate si mi-a fost retinut permisul de conducere pe o perioada de 30 de zile. Desi locuiesc de ceva vreme in Bucuresti, inca nu mi-am schimbat numerele la masina si circul cu numere de provincie. Poate asta a fost adevaratul motiv al excesului de zel al agentului, pentru ca acuzatia lui a fost neintemeiata. Fapt pt care am facut si plangere la judecatorie. In plangere am specificat ca procesul sa aiba loc si in lipsa, nestiind daca ma voi afla in tara la data ce urma a fi stabilita.
Lucru care s-a si intamplat, de altfel. Nu m-am putut prezenta pe motiv ca nu am fost in tara. Primul termen a avut loc pe data de 6 august. Intre timp eu mi-am ridicat permisul de la politie in baza certificatului de grefa. Pana astazi nu mi-a venit acasa nici o hartie de la judecatorie legata de rezultatul primului termen, dar am verificat pe portalul ministerul justitiei si la nr dosarului meu scrie cam asa :

06/08/2009 Respinge plângerea ca neintemeiata. Cu recurs Respins fond

Asta poate insemna ca pot face recurs, ceea ce si vreau sa fac., pentru ca la urmatoarea infatisare vreau sa ma prezint neaparat. Probabil ca asta a fost si motivul pentru care plangerea mea a fost respinsa, pt ca nu m-am prezentat la proces. Intrebarea mea este : in cat timp de la data primului termen pot face recurs si cum trebuie sa procedez pentru acest lucru ( ce hartii trebuie, exista o cerere tip, unde o pot depune ).

Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: in2ition , utilizator 11:25, 8 Octombrie 2009
Termenul este de 15 zile de la primirea hotararii.Cererea de recus trebuie motivata profesionist.Nu ezitati sa angajati un avocat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 August 2009
nucu$, utilizator
Draga domnule Nucu,

Multumesc pentru mesajul tau. Inteleg ca pt asta exista avocati in lumea asta, dar deja raman consternat de cate mesaje de genul "Nu ezitati sa angajati un avocat." gasesc pe site-ul asta. E un forum unde iti faci reclama sau unde poti ajuta pe cineva care nu cunoaste atat de bine legislatia???!?!
Pana la urma, e doar o amenda contraventionala si e prea mare efortul sa angajez un avocat. Asta era si ideea. Sa primesc niste informatii care m-ar putea sa redactez cat mai plauzibil cererea de recurs.
Situatia dv. nu prea este de luat in usor.A fost respinsa cererea pe fond.De ce oare?Nu ati facut-o bine?Nu ati motivat-o corespunzator?Sunt intrebari la care nu mai este timp de pierdut.Un avocat are deja rutina lucrului bine facut, poate raspunde si la intrebarile initiale (si ar mai fi multe de pus).Daca luati sfatul drept reclama, dovedeste ca "nici nu stim ce nu stim" , mai ales ca un proces se poate pierde chiar daca ai dreptate dar n-ai stiut s-o arati/dovedesti instantei sau nu ai respectat procedurile.Nu sperati sa va redacteze cineva cererea de recurs ,fara sa cunoasca direct detalii,documente etc.
Daca se pare prea facil acest lucru, gasiti formulare-tip pe site-urile cabinetelor de avocatura.
Daca vi-se pare costisitor, platiti amenda !
Parerea mea e ca pot fi 2 motive pt care mi-a fost respinsa cererea pe fond :
1. Nu am fost prezent la proces la prima infatisare. Am fost plecat din tara si am aflat acest lucru cu f putin timp inainte.
2. In plangerea formulata am scris ca am platit amenda, lucru pe care am alfat ulterior ca nu trebuia sa il fac.

Sunt curios, daca nu am fost prezent la proces, cat timp a fost alocat dosarului meu pana sa se hotarasca respingerea lui.
in2ition a scris:

Parerea mea e ca pot fi 2 motive pt care mi-a fost respinsa cererea pe fond :
1. Nu am fost prezent la proces la prima infatisare. Am fost plecat din tara si am aflat acest lucru cu f putin timp inainte.
Parca spuneati ca ati solicitat in cerere judecarea in lipsa(?)
2. In plangerea formulata am scris ca am platit amenda, lucru pe care am alfat ulterior ca nu trebuia sa il fac.
Plata amenzii nu impiedica judecarea cererii contraventionale, si nu reprezinta o recunoastere a vinovatiei.Mai mult, in caz de castig puteti sa va recuperati banii
Sunt curios, daca nu am fost prezent la proces, cat timp a fost alocat dosarului meu pana sa se hotarasca respingerea lui.

O plangere neintemeiata, este cea care nu are temei(motive,dovezi,art. legi invocate)
Ultima modificare: Duminică, 16 August 2009
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Am ocolit/depășit o mașină-școală pe trecerea de pietoni și pe linia dublă continuă. cum ar trebui să motivez plângerea contravențională? CossminHc CossminHc Buna ziua, astazi am ocolit o masina de scoala in dreptul trecerii de pietoni si am calcat linia continua, moment in care am fost oprit de un echipaj al ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis; plangere contraventionala hory25 hory25 buna ziua, as vrea sa ma lamuriti si pe mine cu unele informatii, deoarece sunt putin pe langa tema, si mi-ar prinde bine niste sfaturi. in cursul zilei ... (vezi toată discuția)
Cum contest un proces verbal (contraventie rutiera pieton)? ioanm94 ioanm94 Buna ziua! Astazi am avut ghinionul sa primsc o amenda(97.5 RON) pe nedrept sau cel putin asa consider.In calitate de pieton am traversat o stada ... (vezi toată discuția)