Bună ziua, aș vrea să intreb care ar fi calea de urmat în următoarea situație:
de ceva vreme (cel puțin un an), din apartamentul unei vecine vine un miros absolut îngrozitor, greu de descris. Am vorbit despre asta cu ceilalți locatari, suntem toți exasperați, cel puțin 3 etaje (etajul nostru, cel de deasupra și cel de dedesubt)
Apartamentul respectiv e un focar de infecție și ne temem pentru sănătatea noastră.
Cu persoana în cauză nu se poate discuta, are probleme psihice.
Am așteptat ca administratorul/președintele să facă ceva, dar am pierdut orice speranță. Mulțumesc.
Sesizati asociatia de locatari, primaria, DJSP si DJSV cu nr. de inregistrare/ data daca doriti sa faceti ceva si sa scapati de focarul de infectie. Poate ati vazut pe la tv ce munti de gunoaie s-au gasit prin astfel de apartamente. Sesizarea poate fi semnata de toti vecinii pentru a da greutate actiunii.
Numai autoritatile pot patrunde in locuinta pentru a se face curatenie.
Mulțumesc pentru răspunsuri. Din câte știu administratorul a depus o sesizare anul trecut cândva, dar nu s-a întâmplat nimic. Citind despre alte cazuri am aflat că poate fi evacuată (temporar)doar prin ordin judecătoresc și după un proces care durează ani de zile. Doar să nu ne îmbolnăvim până atunci...
Nu cred ca DJSP sau DJSV au nevoie de ordin judecatoresc pentru a pune primaria sa faca curatenie. Nu cereti evacuarea ca sa fie nevoie de ordin judecatoresc. Sesizati doar focarul de infectie existent.
După aproape o lună vin cu noutăți.
Așa cum am fost sfătuit aici, am trimis câte o sesizare la Primăria de sector și la direcția pentru sănătate publică. Am fost sunat de cineva de la direcția de ajutor social (bănuiesc că asta a fost rezultatul sesizării făcută la primărie) pentru detalii. A două zi au venit 2 inspectori, cu care am purtat o discuție - împreună cu administratorul blocului.
Pe scurt au primit detalii despre persoana respectivă, au luat de la admnistrator numărul de tel. al soțului vecinei (care s-a mutat din imobilul respectiv și nu mai vrea să știe de ea) și al președintelui asociației de proprietari, urmând să-i contacteze.
Am aflat de la administrator ceea ce bănuiam deja, mirosul nu venea de la sine ci de la faptul că vecina face ceea ce se numește în engleză "hoarding" - strânge gunoaie în casă.
Atunci când a venit instalatorul pentru o problemă, nu a putut intra în casă din cauza gunoaielor și a mirosului.
Concluzia a fost: "noi suntem de la asistență socială și nu putem face nimic(doamna nu e caz social), singura soluție este să o dați în judecată pentru un ordin temporar de evacuare și apoi să angajați o firmă de curățenie care să arunce tot și să curețe" - costurile fiind suportate de locatari.
Așa cum era de așteptat, cu vecina în cauză nu au putut discuta, în clipa în care i-au spus de unde sunt, le-a închis ușa.
Unul din inspectori mi-a sugerat să depun o sesizare și președintelui blocului, pentru că este un pericol pentru sănătatea locatarilor și e obligat să ia măsuri.
Nici nu sunt sigur cine ar trebui să se ocupe de asta, și cine ar trebui să plătească. Administratorul a spus că sunt șanse mici ca asociația să plătească, sunt pensionari, au venituri mici și nu vor fi de acord să plătească pentru "mizeria altcuiva".
Daca doriti rezolvarea problemei insistati la primar (asistenta sociala nu are cum rezolva problema daca femeia nu-i primeste in casa) - mergeti in audienta si reveniti la sesizarea facuta la DJSP pentru a va raspunde in privinta solutiei pe care o vad pentru rezolvarea problemei.
Sesizati si Directia judeteana sanitar-veterinara. Se pot pripasi in locatie tot felul de lighioane (soareci, sobolani, etc.) ce pot raspandi tot felul de boli.
Daca nu veti avea succes, ramane doar sesizarea instantei de judecata.