avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort amiabil, despagubiri morale / materiale
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort amiabil, despagubiri morale / materiale

Daca sotul s-a comportat drept alcoolic violent (se considera superior prin nivelul IQ si descendenta), a calomniat continuu, a lipsit de-acasa fara motiv si fara justificari doar pentru a demonstra puterea lui si a pedepsi afectiv partenerul, daca si-a batut frecvent partenerul, etc. apar intrebarile: ce metode posibile in zilele noastre exista pentru despagubirile comportamentului sau?. Se prescriu faptele de violenta? Sunt destule marturiile vecinilor, prietenilor. Se pot obtine "despagubiri" morale, materiale? De care natura?
Ce anume legislatie trebuie consultata pentru a avea cunostinte temeinica despre acest subiect?
El doreste un divort la notar pe cale amiabila. Eu, sotia, cosider ca acceptand aceasta metoda, ii sterg cu buretele tot si in acest fel il declar valid, frumos si destept.
Sincer, in perioada noi existam, presiunile nu mai au aceeasi intensitate ca urmare a varstei, deci, eu pot ierta toate manifestarile comportamentale daca functionam in continuare, dar nu pot spala obrazul partenerului fara despagubiri morale. Puteti sa-mi dezavuati o strategie spre acest scop? Este pertinenta dorinta mea? Puteti sa-mi indicati tactic ce traiectorie sa urmez ?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 20:23, 14 Iunie 2016
Buna ziua,
Doriti divort ca sa scapati de probleme sau razbunare?
da, se pot solicita daune materiala si morale daca va adresati cu o plangere penala parchetului pentru Lovirea sau alte violenţe, art. 193 C.p. sau Vătămarea corporală art. 194 C.P.
Eu cred ca problemele dumneavoastra sunt separate si nu prea se leaga intre ele:
1. Pentru atitudinea lui calomnioasa, violenta si amenintatoare dumneavoastra trebuia(sau trebuie) sa depuneti plangere penala pentru violenta in familie. Acest lucru inseamna sa se inceapa urmarirea penala la sesizarea dstra si sa se stabileasca de Parchet daca el se face vinovat in sens penal de acuzatiile aduse de dumneavoastra. Urmeaza proces, probe, martori, etc. In cadrul acestui proces penal va puteti constituti parte civila solicitand daune morale pentru atitudinea lui. Daca instanta in gaseste vinovat, veti primi si daune morale.
2. Pentru situatia referitoare la divort, calomniile si violentele nu sunt factori care sa influenteze activul sau pasivul unuia sau a altuia, mai concret zis, daca unul din soti a fost violent nu inseamna ca ii da mai mult din averea comuna celuilalt sot. Deci sotul agresat fizic sau moral nu ia mai mult din bunurile comune prin prisma faptului ca a fost agresat. Poate lua mai mult daca sotul (agresiv) este binevoitor sau vrea sa faca un act de compasiune sau orice altceva dar nu cu titlu de daune morale pentru agresiuni ori altceva asemanator.

Tactic ar trebui sa va decideti ce vreti: un divort amiabil consuma mult mai putine resurse financiare si emotionale, si l-ar calma daca el vrea amiabila. Un divort amiabil se termina repede, unul in instanta dureaza....Daca dstra nu vreti calea amiabila si el va fi nevoit sa apeleze la judecator, va fi mai intaratat ca acum si violentele se vor acutiza.... De asemeni daca doriti sa obtineti mai mult din bunurile dobandite in timpul casatoriei o puteti face prin negocierea unui cuantum mai mare in cadrul unui proces de mediere, tot o cale amiabila dar care contine si un proces de negociere a cotelor fiecaruia. In cadrul negocierii ati putea ridica pretentii la mai mult de cat vi s-ar cuveni daca aveti argumente.
Ultima modificare: Luni, 13 Iunie 2016
ILIE DORIN, Mediator
infractiunea nu este de loviri si alte violente domnule av Kiritescu, ci este vorba de violenta in familie art 199 Cod Penal.
Daca dovediti vina sotului pt divort, puteti cere despagubiri, asta in instanta
Acordarea despăgubirilor
art 388
Distinct de dreptul la prestaţia compensatorie prevăzut la art. 390, soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească. Instanţa de tutelă soluţionează cererea prin hotărârea de divorţ.

daca aveti 20 de ani de casatorie, puteti cere prestatii compensatorii.

Pt o plangere penala pt violenta, ar fi trebuit sa depuneti plangere in termen de 3 luni de la savarsirea faptei.
Ultima modificare: Luni, 13 Iunie 2016
gi-jane2, moderator
Stimată doamnă, dacă nu aţi făcut plângeri repetate la Poliţie, dacă domnul nu este urmărit penal pentru violenţă în familie, aşa cum a scris şi domnul mediator mai sus, nu puteţi cere daune morale.
În plus de ceea ce a scris antepostatorul meu, să ştiţi că un proces de acest gen , în instanţă, vă va produce mult mai mult stres şi umilinţe de neimaginat pentru cineva care nu a trecut prin aşa ceva. În procesele civile, părţile pot spune ce vor, se aruncă jigniri, calomnii, minciuni, sunt procese foarte "murdare", pe care vă sfătuiesc să le evitaţi. Veţi vedea martori de care nu aţi auzit în viaţa dvs. care vor jura că aţi făcut, aţi dres, aţi fost, etc.Veţi afla că nu aţi dormit nopţile acasă, că aţi cheltuit banii familiei cu amantul şi câte altele...
Acceptaţi divorţul amiabil la notar!

Alte discuții în legătură

Proces cercetasa cercetasa am fost acuzat de loviri si alte violente. pot sa l dau in judecata pe cel care m a acuzat ? pe ce motiv ,care sunt pasii si ce daune ii pot cere? (vezi toată discuția)
Infidelitate - proces pt. prejudicii morale? pan456 pan456 Acum ceva timp, in timp ce eu am avut o perioada in care eram foarte ocupat (construiam o casa pt. familia mea), sotia a ales sa se consoleze cu un coleg de ... (vezi toată discuția)
Violenta,divort,copil Costin85 Costin85 Buna ziua!Vreau sa ma ajutati va rog si pe mine cu parerile dumneavoastra.Am o sora care isi duce cu umilinta zilele langa sotul sau !Acesta a urmat o cale ... (vezi toată discuția)