avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Cum se realizeaza succesiunea in urmatoarea speta:
sot si sotie; sotia decedata; au avut 2 copii, unul decedat ( anterior decesului mamei lui), care are la randu-i are un copil?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 13 Iunie 2016
MariaDr, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 14:43, 13 Iunie 2016
@avocatchiritescu aveti dreptate cu acele cote insa ele sunt la partaj, acum in masa succesorala intra doar bunuri sau cote parti din bunuri ce apartin defunctului.
Doamna consilier juridic,
Va rog sa studiati art. 972 C.Civ.
Art. 972
Cota succesorală a soţului supravieţuitor
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
si art. 975 C.civ.
Art. 975
Dreptul de moştenire al descendenţilor
(1) Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit.
(2) Descendenţii defunctului înlătură moştenitorii din celelalte clase şi vin la moştenire în ordinea proximităţii gradului de rudenie. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3) În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire.
(4) Moştenirea sau partea din moştenire care li se cuvine descendenţilor se împarte între aceştia în mod egal, când vin la moştenire în nume propriu, ori pe tulpină, când vin la moştenire prin reprezentare succesorală.
Nu indiceti in eroare pe cei care intreaba.
Stimate domn avocat,
Ati citit ce am scris mai sus? Cand vorbim de masa succesorala a defunctului nu facem referire decat la ceea ce ii apartinea defunctului fie ca bun propriu, fie ca si cote detinute in devalmasie cu sotia supravietuitoare sau in cote pati egale cu alte rude sau terti sau chiar sotie.
1. Daca avem un bun propriu si avem sotie si doi descendenti, F1 si N2 (nepotul de fiu predecedat) In masa succesorala intra cota de 1/1. din aceasta un 1/4 ii revine sotiei, iar 3/4 se imparte in mod egal la cei doi descendenti adica 3/4x1/2=3/8 fiecare.
Aducand la numitor comun toate cotele avem sotia 2/8, F 1 3/8 si N1 3/8, adicatelea 1/1 adicatelea un intreg! N est pas?
2. Daca avem bunuri in comun indiferent de cota, dar asa cum v ati referit dvs sa zicem cu sotia supravietuitoare in devalmasie daca prin actul de lichidare al regimului matrimonial se stabileste de catre sotia supravietuitoare si cei doi descendenti cota de contributie la bunurie comune 1/2 pentru fiecare sot. Atunci avem in masa succesorala cota de 1/2 dintr un bun cum se imparte?
Pai se imparte asa : sotia are 1/2 x1/4=1/8 si descendentii au 3/4 din 1/2 impreuna adica 3/8, rezultand ca F1 3/8x1/2=3/16 iar N1 tot 3/16, adica aducand la acealsi numitor comun avem Sotia 2/16 si N1 si F1 cate 3/16 deorece avem cota de bun 1/2. Adica 2/16+3/16+3/16=8/16=1/2
Ca se face referire ca restul cotei de 1/2 apartine sotiei supravietuitoare este altceva...insa acea cotaa sotiei supravietuitoare nu face obiectul dezbaterii succesiunii ci ASA CUM AM SPUS, ULTERIOR LA PARTAJ SE ADUNA SI COTA SOTIEI REZULTAND CE ATI SPUS MAI SUS! Adica sotia un 10/16( 5/8) și F1 3/16 si N1 3/16.
Credeti ma stimate user, in calitate de fost notar, actualmente suspendat, si consilier juridic nu induc in eroare userii....
Ceea ce ati luat cu copy paste din Cod civil nu are relevanta.

Interventie moderator
Pe viitor va rog sa cititi cu atentie si ce au scris cei dinaintea dvs.
Multumesc pentru intelegere.
Bunul a fost comun, deci sotului supravietuitor ii ramane 1/2 din aceasta( devine bun propriu, cu care poate face ce vrea?), iar 1/2 se imparte intre sot (1/4), fiu si nepot( restul -in cote egale).:thumbup:
:) Multumesc
Da stimate user, deci in masa succesorala a defunctului va intra cota de 1/2 din bun daca acesta era bun comun, adica achizitionat in timpul casatoriei defunctului cu sotia sa , casatorie fiind sub regimul matrimonial al comunitatii legale. Conform Actului de lichidare al acestui regim sotia impreuna cu cei doi descenedti vor stabili cota ce revine fiecarui sot, astfel ca prin acel act de lichidare, devlamasia inceteaza si avem coproprietate pe cote parti, Codul civil prezuma ca acea cota de contributie este de 1/2 pentru fiecare sot.Insa se pot stabili si alte cote.Dar in general se merge pe acea prezumtie de 1/2.
Acest act de lichidare este premergator eliberarii certificatului de mostenitor.
Ultima modificare: Luni, 13 Iunie 2016
ContSters338589, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un fel de mostenire romica.b romica.b sotia mea are o sora si impreuna mai au doi frati de tata . In urma cu 13ani tatal lor a murit , iar acum doi ani a murit si mama fetelor. Nu sa facut ... (vezi toată discuția)
Succesiune - drepturile sotului supravietuitor Vasile75 Vasile75 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti o parere cu privire la o succesiune: Doi soti au trait impreuna 30 de ani si au facut avere (bunuri imobile si mobile) ... (vezi toată discuția)