avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sesizare for superior
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sesizare for superior

In cazul societatilor comerciale cu capital privat atunci cand conducerea firmei nu raspunde unei petitii ori raspunsul nu indeplineste cerintele prevazute in regulamentul intern, se poate solicita un raspuns din partea Consiliului de Administratie? Sau raspunsul poate fi solicitat numai in cazul in care ar fi prevazuta o astfel de posibilitate in regulamentul intern?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:18, 14 Iunie 2016
Trebuie vazuta procedura din reg.intern, intrucat nu avem text de lege pentru asa ceva.
In regulamentul intern se prevede ca directorul general poate inainta petitia catre Consiliul de Administratie in cazul in care considera ca nu este de competenta sa rezolvarea acesteia.
Nu se prevede explicit dreptul angajatului de a inainta petitia catre CA daca raspunsul DG nu este satisfacator sau acesta nu comunica un raspuns la petitie chiar daca acesta este obligat prin RI sa comunice daca rezultatul este sau nu favorabil.
Se poate considera o incalcare a obligatiilor angajatului prevazute in RI, c.i.m. sau Codul muncii daca acesta "trece" peste DG si solicita un raspuns in baza dreptului "la informare" conform art. 39, alin. (1), lit. h) din Legea nr. 53/2003 "?
1. Cred ca art.39 alin.1lit.h C.mun. trebuie coroborat cu art.40 alin.2 lit. d C.mun.- obligatia angajatorului de a comunica periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil.

Angajatorii au obligatia sa informeze si sa consulte salariaţii sau reprezentanţii lor - sindicatele, ori în lipsa acestora, reprezentanţii salariaţilor, potrivit legislatiei in vigoare, cu privire la:
a) evolutia recenta si evolutia probabila a activitatilor si situatiei economice a intreprinderii;
b) situatia, structura si evolutia probabila a ocuparii fortei de munca in cadrul intreprinderii, precum si cu privire la eventualele masuri de anticipare avute in vedere, in special atunci când exista o amenintare la adresa locurilor de munca;
c) deciziile care pot duce la modificari importante in organizarea muncii, in relatiile contractuale sau in raporturile de munca, inclusiv cele vizate de legislatia româna privind procedurile specifice de informare si consultare in cazul concedierilor colective si al protectiei drepturilor angajatilor, in cazul transferului intreprinderii.

2. Ce obiect are acea petitie?
Este vorba despre un referat de sanctionare a unui angajat pentru nerespectarea autoritatii unui sef ierarhic superior, in urma cercetarii de catre comisia de disciplina nu s-a dispus nicio sanctiune, nici macar un avertisment, pentru ca membrilor CD le-a fost teama sa judece impartial cazul, angajatul fiind un "apropiat" al directorului general. S-a deschis astfel calea ca orice angajat sa nu respecte autoritatea in societate. In reg. intern se prevede ca la orice petitie/sesizare/reclamatie cel care a facut-o sa primeasca un raspuns privind solutia adoptata, daca este sau nu favorabila, dg a raspuns doar ca aceasta a fost inaintata com. de disciplina, ca aceasta s-a intrunit in conditii "legale":) (de parca se putea intruni ilegal), fara a preciza si decizia adoptata. S-a solicitat presedintelui CD sa comunice rezultatul cercetarii disciplinare dar nu se raspunde la solicitare.
Consiliul de Administratie poate dispune comunicarea unui raspuns cu privire la rezultatul cercetarii disciplinare avand in vedere "netransparenta" conducerii societatii?

art.39 alin.1lit.h C.mun. prevede "dreptul la informare si consultare", dar in opinia mea dreptul la informare se poate invoca si cand se solicita informatii care nu privesc activitatea si situatia financiara a firmei, de exemplu informarea privind rezultatul unei sesizari (cazul de fata) sau informare privind numarul de zile de concediu de odihna neefectuat..
Situatia dvs. nu este reglementata de nici o lege aplicabila nationa, si apparent nici de RI.
Insa daca incaintati oricum petitia respective sau orice alta petitie catre CA, vad mai multe variante de rezolvare:
a) se solutioneaza in vreun fel, caz in care nu conteaza ca scria in RO ca numai directorul ...
b) se ignora pe motive procedural, nefiind trimisa de director, caz in care sunteti in aceeasi situatie, nu pierdeti nimic
Faceti petitia, nu aveti nimic de pierdut nici daca nu aveati dreptul sa o faceti / adresati CA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subordonare comisie de disciplina cyan cyan La art. 247 din Codul muncii se precizeaza ca angajatorul dispune de prerogativă disciplinară. Prin \"angajator\" se intelege in mod general societatea ... (vezi toată discuția)
Temei de drept sanctiune disciplinara costel58 costel58 Pot fi folosite ca temei de drept pentru sanctiuni disciplinare(inclusiv suspendare pe perioada cercetarii disciplinare) doar articole din Regulamentul de ... (vezi toată discuția)
Consultarea sindicatului Radamante Radamante 1. Conducerea executiva a unei firme este asigurata de catre un director. 2. In Regulamentul de organizare se precizeaza ca: \" Pentru realizarea ... (vezi toată discuția)