avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... subordonare comisie de disciplina
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

subordonare comisie de disciplina

La art. 247 din Codul muncii se precizeaza ca angajatorul dispune de prerogativă disciplinară.

Prin "angajator" se intelege in mod general societatea comerciala privata sau de stat / institutia sau autoritatea publica, acestea fiind reprezentate in mod legal de catre directorul general.

Se poate considera ca directorul general este cel in subordinea caruia se afla comisia de disciplina sau aceasta poate fi subordonata sau sub controlul Consiliului de Administratie?

Exista in legislatia muncii vreo prevedere referitoare la subordonarea comisiei de disciplina?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 13:29, 23 Iunie 2016
Din cate stiu Codul Muncii nu face nici o referire in legatura cu subordonarea comisiei de disciplina. In teorie aceasta comisie ar trebui sa fie independenta si sa nu se subordoneze conducerii. Dar cum pe noi practica ne omoara, atata timp cat directorul numeste comisia, principiul ca " parca eu v-am facut chestor, domnu' chestor, nu e bine" va actiona in cele mai multe cazuri. Repet, nesubordonarea comisiei de disciplina directorului este parerea mea personala.
Comisia de disciplina nu este subordonata nimanui, chiar daca este numita de conducatorul entitatii.
In cazul in care se solicita presedintelui comisiei de disciplina sa puna la dispozitie rezultatul unei cercetari disciplinare iar acesta nu raspunde intr-un termen de 30 de zile se poate lua vreo masura impotriva lui?

Daca nu exista nicio subordonare cum se poate afla rezultatul cercetarii disciplinare daca se refuza comunicarea rezultatului?

Cred ca este exclusa o actiune in instanta pe calea contenciosului administrativ intrucat este vorba despre o societate comerciala privata.
Depinde de ce este mentionat in reg.intern al angajatorului referitor la aceste aspecte..
Nu se prevede in mod explicit daca se poate solicita comisiei de disciplina rezultatul cercetarii disciplinare si ce se intampla in cazul in care nu se raspunde solicitarii.

In schimb se prevede ca "dosarul de cercetare se va inainta conducerii societatii spre aprobare" iar o alta prevedere din RI precizeaza ca directorul general trebuie sa raspunda celui care a inaintat sesizare daca rezultatul este favorabil sau nu.

In temeiul acestor doua prevederi din reg. intern se poate solicita conducerii societatii rezultatul cercetarii disciplinare (din moment ce conducerea societatii este cea care a aprobat dosarul de cercetare)?:)

A mai fost adresata o cerere dir gen prin care s-a solicitat rezultatul sesizarii dar s-a raspuns doar ca aceasta a fost trimisa comisiei de disciplina care s-a constituit legal la data x, fara a se raspunde concret care a fost rezultatul cercetarii disciplinare.

Alte discuții în legătură

Sesizare for superior cyan cyan In cazul societatilor comerciale cu capital privat atunci cand conducerea firmei nu raspunde unei petitii ori raspunsul nu indeplineste cerintele prevazute in ... (vezi toată discuția)
Un sfat va rog... ionii ionii As vrea sa supun atentiei o situatie care are loc la firma unde lucrez.La inceputul lunii in urma unor dispute avute intre directorul tehnic si directorul ... (vezi toată discuția)
Cand incepe sa curga termenul de 30 de zile ptv art.268 al.1 merishor merishor Am o nelamurire: potrivit art. 268 alin 1 C.Muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in termen de 30 de zile ... (vezi toată discuția)