avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... numai in romania se poate asa ceva
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

numai in romania se poate asa ceva

Speta: un functionar public de conducere de la o institutie de control este destituit ca urmare a reorganizarii institutiei (printr-o hotarare de guvern s-a modificat titulatura functiei din inspector sef in comisar sef). Inainte de primirea ordinului de destituire omul nostru intra in concediu medical. Institutia se reorganizeaza. Omul nostru ataca ordinul de destituire si totodata solicita suspendarea efectelor acestuia pana la judecata pe fond. Intre timp apare oug nr. 37/2009, conform careia institutia va fi condusa de un director coordonator. Ca urmare se anuleaza procedura de concurs pt postul de comisar sef, iar la conducere vine un director coordonator.
Omului nostru i se admite cererea de suspendare a efectelor ordinului de destituire. Vine cu certificatul de grefa si face cerere de repunere in activitate. I se da cu flit. Mai face cereri peste cereri .... fara nici un rezultat. I se raspunde ca sentinta de suspendare se refera la o situatie ce nu mai corespunde realitatii, ca a intrat in vigoare oug. nr. 37...bla bla.
Situatia e destul de incurcata. Ce l-ati sfatui sa faca pe omul nostru? In afara sa astepte sa se finalizeze judecata pe fond?
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 15:57, 16 August 2009
Sa se prezinte la munca si sa ceara plata salariului. Sa-si angajeze un avocat care sa stie sa demonstreze instantei ca nu a fost vorba despre o restructurare reala a postului. Daca instanta care s-a pronuntat in legatura cu suspendarea efectelor actului a decis si obligarea autoritatii la reincadrarea dvs. pe post, notificati autoritatea prin executorul judecatoresc (cu cheltuieli de executare si daune pentru intarziere) cu privire la necesitatea respectarii hotararii judecatoresti. Imediat ce data de plata a salariului mentionat in carnetul de munca este depasita, iar dvs. nu beneficiati de el, actiune in instanta, cu un avocat caruia sa-i oferiti un onorariu dragut, solicitati si daune (daca aveti vreun credit sau alte situatii neplacute provocate de neplata salariului). In final ii veti executa, daca nu vor intelege sa-si respecte obligatiile de buna voie, tot in sarcina lor fiind si cheltuielile de executare silita. Verificati si art. 16 din legea contenciosului administrativ si chemati in cauza ca intimat (parat) si functionarul ce a refuzat reincadrarea si pe cel care a refuzat plata salariului dvs., pentru a fi obligati sa raspunda in solidar cu averea proprie pentru plata despagubirilor pe care le veti solicita. O sa-i coste dublu si va fi interesant cum o sa motiveze ordonatorul de credite decizia de a nu va plati salariul cand se va verifica executia bugetului. Ambitiile personale sau politice nu trebuie sa afecteze bugetul public. Multi numiti si putini chemati in administratia publica, actionand in contra tuturor principiilor de buna gestionare a banului public.
Din punctul meu de vedere aveti 2 variante:
1--asteptati sa se judece fondul si vedeti ce decide instanta de judecata!
2--faceti plangere penala impotriva directorului coordonator pentru nerespectarea deciziei instantei de judecata privind suspendarea efectelor ordinului de destituire!
B-)
Dispozitivul sentintei de la Curtea de Apel : "admite cererea...suspenda executarea ordinului ... pana la solutionarea pe fond a actiunii in anularea ordinului". Nu spune nimic de reancadrare. Asta se subantelege insa, din moment ce Ordinul se referea la destituire. Cred ca nici nu putea sa spuna nimic despre reancadrare, pentru ca s-ar fi intrat in fondul cauzei, care se judeca intr-un dosar separat. Executorul judecatoresc spune ca nu are ce sa execute. Plangere penala s-a facut. Pacat ca procesele dureaza asa de mult iar omul trebuie sa stea fara salariu jumatate de an.
Din pacate ce vi se intampla dvs numai in Romania este posibil! Insa , din fericire , la reincadrare veti primi toate salariile si sporurile salariale.=D>Bineinteles , prin executor , caci daca la suspendare se comporta in acest fel , va imaginati la plata salariilor restante cum va fi!B-)
Ultima modificare: Duminică, 16 August 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordin privind eliberare din functie cf.oug.37/2009 aura iftinca aura iftinca Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine; lucrez intr-o institutie publica si conform OUG.37/2009 directorul executiv al acestei institutii a fost eliberat ... (vezi toată discuția)
Nu stiu cum sa procedez - decizie de concediere anulata in instanta, reintegrare alexandrescu_cristian alexandrescu_cristian Buna ziua . Pe scurt : am fost destituit dintr-o functie publica , printr-o decizie nelegala in anul 2011 , am contestat aceasta decizie la tribunal , am ... (vezi toată discuția)
miturusanda miturusanda Am fost inspector de muncă la ITM la Compartimentul de Securitate si sanatate in muncăpana in data de 31.10.2017,, cand am fost destituit abuziv de comisia ... (vezi toată discuția)