avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

Buna ziua.As dori sa aflu si eu daca exista posibilitatea obtinerii unei pensii de urmas a unei persoane cu dezabilitati si care beneficiaza doar de o indemnizatie de handicap. Mentionez ca respectiva persoana nu a lucrat niciodata{este bolnava de la nastere,are grad 1 de invaliditate}Tatal ei a murit acum 10 ani si de pe urma lui a beneficiat mama ei de pensie de urmas.Acum a ramas singura dupa moartea mamei.Are vreun drept la o pensie de urmas sau o altfel de pensie? Are peste 40 de ani deja respectiva persoana. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: titiC , utilizator 22:43, 14 Iunie 2016
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 90
Cuantumul pensiei de urmas, in cazul orfanilor de ambii parinti, se stabileste prin insumarea drepturilor de pensie de urmas, calculate dupa fiecare parinte.


2. Trebuie sa ia legatura cu medicul expert de asigurari sociale de pe langa Casa de Pensii de care apartine pentru a i se stabili un grad de invaliditate si a se specifica de cand are gradul de invaliditate.

3. - Apoi sa solicite Casei de pensii acordarea pensiei de urmas dupa ambii parinti.
- Lista cu actele necesare o solicita tot de la Casa de Pensii.
MULTUMESC MULT!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie ContSters352260 ContSters352260 bunaseara. sunt incadrata in grad de handicap accentuat congenital (dobandit din nastere) pot beneficia de pensie de urmas atat dupa mama cat si dupa tata? (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru o persoana cu handicap ronaldo7 ronaldo7 primesc pensie de urmas dupa decesul parintilor daca ei au o mie si ceva pensie fiecare si cat e pensia de urmas eu fiind incadrata la handicap accentuat?si ... (vezi toată discuția)
Drepturi pensionari italianu10 italianu10 Dupa decesul tatalui copilul poate beneficia de un oarecare procent din pensia parintelui (vezi toată discuția)