avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1122 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte proprietate in concubinaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte proprietate in concubinaj

Buna ziua. Sunt intr-o relatie cu o persoana care a divortat in anul 2015 ca si mine. Am achizitionat o proprietate impreuna in cota de 50/50%. In conditiile in care locuim impreuna in aceasta proprietate iar el a lasat fetei pe care o are absolut tot ce a realizat pana la data cand ne-am cunoscut, vrem sa ne ajutati spunandu-ne ce acte trebuie sa incheiem pentru ca, in cazul decesului partenerului meu, proprietatea sa imi revina mie.iar in cazul decesului meu sa nu poata fi scos din casa de catre copii mei.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 09:50, 14 Iunie 2016
Concubinul nu poate fi scos din casa atata timp cat detine 50% din proprietate.

Solutia este testamentul dar copiii fiecaruia au drept de rezerva succesorala.

Puneti problema ca proprietatea sa va revina in intregime in cazul decesului concubinului insa copilul acestuia are dreptul la o cota din proprietatea tatalui, in schimb nu puneti problema ca proprietatea sa revina in intregime concubinului in cazul decesului dumneavoastra.

Pana la inceperea relatiei oricare dintre concubini are dreptul sa faca ce doreste cu proprietatile detinute la momentul respectiv, adica sa le transfere copiilor din relatia/casatoria(iile) anterioara(e). Bineinteles in conditiile in care au detinut bunuri proprii.
Mergeți la notar.
Va poate face testament.
Se pot face mai multa acte juridice dar depinde ce anume se vrea.
Daca doriti sa va ramana proprietatea dvs faceti un partaj platiti o sulta si cel care cedeaza cota parte din imobil isi va retine dreptul de uzufruct viager care se va radia la decesul persoanei respective.
Testamentul este o solutie mai ieftina insa daca persoana in cauza are mostenitori rezervatari acestia pot cere reductiunea liberalitatilor excesive pentru cota lor de rezerva succesorala.
Intrebarea dvs. este destul de grea, si nu cred ca se poate lamuri pe forum. Nu exista o solutie universala sa faceti ce vreti dvs., si toate solutiile posibile au riscuri

Pe copii nu ii puteti exclude complet de la mostenire (nici pe ai concubinului cand va deceda concubinul, nici pe ai dvs. de la mostenirea dvs.)
Copiii sunt o categorie aparte de mosteniori, numiti rezervatari, pentru care legea instituie o protectie speciala (rezerva succesorala). Chiar daca incercati sa ii excludeti (de exemplu prin testament in favoarea altei personae decat copilul / copii) , dupa decesul parintelui lor ei pot ataca actul prin care s-a lasat totul altcuiva si au sanse mari sa obtina anularea acestui act si sa le revina oricum o parte (mai mare sau mai mica) din proprietate.
Desigur, daca acei copii nu ataca actul, el poate sa ramana asa. Dar asta nu puteti sti decat dupa ... deces, si nu v-o poate garanta nimeni inainte (nici chiar copii in cauza, orice act incheiat in timpul vietii concubinului, prin care copilul s-ar angaja "sa nu conteste testamentul lu' taica-su" e nul).
Metoda mai practica de a exclude copilul de la mostenire este sa ... nu lasi bunuri in mostenire, respective sa chletui tot ce ai cat esti in viata.
Cheltuirea se poate face in multe feluri (vazare, donatie, contract de intretinere), dar unele dintre ele pot fi de asemenea contestate cu succes de copilul in frauda caruia s-au intocmit/facut.
In plus, orice acte (de cheltuire, gen donatie sau contract de intretinere, sau partajare etc.) in favoarea concubinului trebuie analizate si din prisma unei eventuale despartiri de acesta cat e inca in viata (ferindu-va de copii, sa nu dati de ... ta-su).

Una dintre cele mai simple varinate ca sa va asigurati cat de cat batranetea linistita este ca ambii proprietari sa primeasca uzufruct pe tot imobilul. Asta nu va garanteaza proprietate dupa decesul partenrului, dar va garanteaza folosinta cat traiti dupa decesul partenerului. Daca insa intervine o despartire, uzufructul poate sa va incurce groaznic,,,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masa succesorala marian1969tm marian1969tm buna ziua,as dori sa stiu daca pot face un testament cu uzufruct viager doar pentru un singur copil la o proprietate (casa construita de mine) personala.Acest ... (vezi toată discuția)
Buna ziua..dețin o proprietate care este moștenită de la părinți ... costel01 costel01 Buna ziua..Dețin o proprietate care este moștenită de la părinți și în prezent locuiesc cu o persoană care are grijă de mine,care imi cumpara ce am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,am accesat un credit cu iubita mea si doresc sa ma ... Marton Robert Marton Robert Buna ziua,am accesat un credit cu iubita mea si doresc sa ma asigur ca bunul propriu pe care il detin nu poate fi atacat de un alt mostenitor in caz de deces ... (vezi toată discuția)