avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pontaj vs condica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pontaj vs condica

Buna ziua,
in cazul in care este implementata/departament, condica de prezenta, semnata de catre salariat, zilnic, mai am vreo obligatie legala de a intocmi pontajul? Din cate observ, modalitatea de a tine evidenta orelor lucrate, tine doar de angajator. Nu reiese de nicaieri obligativitatea pontajului.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters391349 , utilizator 22:46, 22 Iunie 2016
Eu ii prezint organului de control Regulamentul de Ordine Interioara insotit de condica de prezenta! !. Bineinteles in condica mea de prezenta apare ora incepere program,ora terminare program,total ore lucrate /zi
ITM nu poate sa-mi conteste mie regulamentul interior atata timp cat este intocmit cu respectarea legislatiei in vigoare,iar in acest regulament am prevazut clar si cum imi tin evidenta t.m.
Unde este problema,poate imi explicati?
Va rog sa-mi precizati temeiul legal prin care un inspector aflat in control ma poate sanctiona contraventional daca procedez asa cum am explicat !
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iunie 2016
ContSters391349, utilizator
hrs61 a scris:
......Bineinteles in condica mea de prezenta apare ora incepere program,ora terminare program,total ore lucrate /zi ........


Ceea ce rezulta din condica dvs de prezenta nu este "total ore lucrate" ci "total ore prezent la serviciu".
ITM va solicita, conf art 119 CM evidenta orelor prestate de angajat, nu solicita numarul de ore prezent la serviciu.
Intrucat se solicita "evidenta orelor", dvs trebuie sa-i prezentati un document care sa contina exact numarul de ore lucrate, prestate efectiv, inscrise in acel document, semnat de catre persoana care tine o astfel de evidenta.
Asa cum ati afirmat, in RI se poate preciza ora la care incepe si termina programul de lucru; cu cat timp inainte de inceperea efectiva a programului, anagjatul trebuie sa fie prezent la munca (de obicei timpul de echipare-dezechipare nu este considerat timp de lucru); pauzele care se iau in timpul programului de lucru. Codul Muncii nu prevede obligatia intocmirii unei situatii de calcul a timpului efectiv de lucru.
Aplicarea amenzii se prescrie in termen de 6 luni de la savarsirea faptei.
Au fost deja controale pe aceasta tema si nu s-au primit sanctiuni,,,,, aveti o interpretare foarte originala asupra chestiunii, ce inseamna "ore prestate ",ore "prezente la serviciu"?
Eu stiu ca se opereaza cu "timp de munca " pe care Codul Muncii il defineste astfel :"Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.(de regula 8ore/zi ,40 ore sapt)
hrs61 a scris:
Au fost deja controale pe aceasta tema si nu s-au primit sanctiuni,,,,,


Blufati....nu cred aceasta afirmatie.

aveti o interpretare foarte originala asupra chestiunii, ce inseamna "ore prestate "....


este formularea prevazuta in art 119 CM.... nu am facut eu Codul Muncii.

ore "prezente la serviciu"?


Din ora la care ai iesit din societate (conf condica prezenta) se scade ora la care ai intrat in societate (conf condica prezenta) si rezulta timpul petrecut in societate, prezent la serviciu sau cum vreti dvs sa-i spuneti. Aceasta perioada de timp nu este intotdeauna egala cu numarul de ore efectiv prestat de salariat. Se scad pauzele sau chiar timpul necesar deplasarii de la poarta unitatii, unde se afla condica de prezenta, si pana la locul efectiv de desfasurare a activitatii.

Eu stiu ca se opereaza cu "timp de munca " ...în care salariatul prestează munca


Timpul de munca in care se presteaza munca se calculeaza in ore....in "ore de munca prestate" conf art 119 CM, ore pe care dvs trebuie sa le evidentiati intr-un document pe care sa-l prezentati ITM.
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2016
Florin Cioca, Consilier juridic
Revin inca o data asupra problemei, si imi sustin pc de vedere si anume precum ca oCondica de prezenta intocmita corect,este un document justificativ prin care se poate tine evidenta muncii prestatede catre un salariat!Pentru ca nu imi place sa vorbesc "pe de rost"o sa va explic cum arata condica de prezenta pe care o folosim noi ptr fiecare loc de munca in parte si aupra careia inspectorii de munca nu au avut nicio obectiune:

-Date calendaristice (zi,luna ,an)
-Date identificare angajat;(Nr matricol,nume prenume)
-Ora sosire in unitate ;
-Semnatura angajat;
-Ora plecare din unitate;
-Semnatura angajat ;
-Observatii :total ore prezenta din care : ore lucrate in program normal, ore suplimentare, ore pauza masa
Cand angajatul nu este prezent ,in dreptul sau facem mentiunea concediu odihna,concediu fara plata,absent nemotivat etc.

Exemplu: ora sosire 9 ora plecare 18 total ore prezenta 9 din care ore lucrate program normal 8, pauza de masa 1 ;daca exista si ore suplimentare le inregistram corespunzator .
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2016
ContSters391349, utilizator

Alte discuții în legătură

Condica de prezenta obligatorie gabrielaion gabrielaion Conform OUG 53/04.08.2017 de modificare a Codului Muncii, devine obligatorie Condica de prezenta. Cum se tine condica de prezenta la angajatii care presteaza ... (vezi toată discuția)
Condica de prezenta LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Va rog sa-mi spuneti si mie daca mai este obligatorie condica de prezenta si, daca da, ce act reglementeaza acest lucru. Multumesc! (vezi toată discuția)
Foaie colectiva prezenta(pontaj) -temei legal ContSters86219 ContSters86219 Ce act nomativ specifica obligativitatea tinerii pontajului? (vezi toată discuția)