avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Schimbare de testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Schimbare de testament

Buna ziua, am si eu o problema. Stau la casa. La mansarda...parte din pod, sta o doamna in varsta de 89 de ani. Nu are nici frati, nici copii...doar o verisoara de cine stie ce grad. De cand ma stiu am avut noi ( eu si familia mea ) grija de ea. Acum ceva timp a facut un testament prin care ii lasa casa prietenei sale de 84 de ani ( stiu e chiar amuzant ). De un an incoace vecina a inceput sa cam uite ce si cum face...si are unele deprinderi care ii deranjeaza pe toti vecini, care la randul lor au depus numeroase plageri. Prietena in cauza si sotul ei vin pe la ea cand isi aduc aminte si-i mai aduc ceva de mancare. Noi ii facem curatenie, noi o ajutam, noi o adunam de pe unde ramane. Acum doua-trei zile a aparut sotul prietenei care ne roaga frumos sa facem ceva sa-l ajutam, deoarece el nu se descurca, si nu-si permite s-o tina la un azil de batrani. Noi ne-am oferit sa o internam si sa platim totul ( mai ales ca serviciul social i-a taiat deja gazele) dar i-am explicat domnului ca nu este corect. El doreste sa renunte la mostenire dar am inteles ca nu poate decat dupa moartea sa. Cum se procedeaza? Trebuie facut alt testament? Trebuie act medico-legal? Sa vina un notar?
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 22:35, 16 August 2009
Solutia este ca batrana sa consimta schimbarea testamentului, daca este sanatoasa mental/lucida (are capacitate de exercitiu)
Ultima modificare: Duminică, 16 August 2009
nucu$, utilizator
Din punctul meu de vedere, ar trebui facut un alt testament si distrus primul, insa exista posibilitatea ca al doilea testament sa fie atacat de prietena batranei, in sensul ca ar putea sa invoce faptul ca nu a fost redactat cu discermanat sau in deplinatatea facultatilor mentale(inteleg ca batrana are probleme de comportament si de memorie). Sugestia mea este totusi ca, intr-un moment de seninatate a batranei, sa o convingeti sa redacteze un alt testament si sa-l distruga pe primul, altfel oricat de mult ati fi ajutat-o de-a lungul timpului, mostenirea va ramane prietenei.
Ea asa constientizeaza ceea ce se intampla...simte ca nu se intretine singura. Chiar ne-a rugat sa o ajutam. Cum distruge primul testament? Trebuie sa fie de fata si sotul prietenei care vrea sa renunte? Ea nu are nici un act la ea....toate actele la prietena ei. I-au luat tot. Nu exista alt tip de contract? E normal ca mostenitori sa i-a tot si sa nu mai de-a pe la ea? Multumes mult
Exista alt tip de act care sa bata testamentul? Anul trecut doamna in varsta ne-a spus ca a facut act la notar....Dar prietena si sotul nu ne-au aratat niciodata nimic sigur.....Suntem disperati....Nu vrem neaparat mansarda...care oricum sta sa cada cu totul, ci sa rezolvam problema...deoarece este un pericol public. Arunca cu lucruri pe geam...isi face nevoile pe scari...Se poate apela la serviciile sociale?
La notar putea fi testamentul sau act de donatie, sau chiar act de vinzare(cu sau fara clauza de intretinere).
Puteti apela la Serviciul asistenta sociala de la Primarie.
Ultima modificare: Duminică, 16 August 2009
nucu$, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament Coco70 Coco70 Buna ziua, O prietena a mamei mele a facut testament mie si mamei mele pt garsoniera sa. Aceata este inca in viata insa am observat ca o alta prietena a ... (vezi toată discuția)
Ancheta sociala batrana ingrijita de mine candide candide Sotul meu are in grija legal (cu testament facut la notar) o batrana fara copii in vederea dobandirii casei si terenului dupa moartea acesteia. O ruda de-a ... (vezi toată discuția)
Testament gykone gykone Buna ziua, am si eu o intrebare va rog frumos, intretinem o batranica care este vaduva , nu are copii, are un frate si o sora care stau in orase diferite si ... (vezi toată discuția)