avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Somatie si chemare in judecata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Somatie si chemare in judecata

Buna seara, locuiesc intr-un apartament cu contract de comodat (proprietarii nu locuiesc in tara). Pentru ca intretinerea in ultimii ani a devenit din ce in ce mai mare in blocul in care locuiesc, in anumite luni nu mi-am mai permis sa o platesc integral, iar in altele deloc. Astfel, ca am devenit restantier si ca sa nu raman prea in urma cu datoriile, platesc o suma mai mare de bani o data la 2-3 luni (de regula 50% din suma restanta).

Problema mea este ca in momentul acesta am datorii mai vechi de 90 de zile, astfel ca asociatia a decis sa imi lase in cutia postala 2 documente:
- o somatie de plata;
- o notificare ca proprietarul este dat in judecata si ca s-a solicitat inscrierea de privilegiu imobiliar in favoarea asociatiei.

Intrebarile mele sunt:
1. Daca in somatia de plata, asociatia de proprietari mi-a dat un termen de 15 lucratoare in care eu sa platesc restanta, in caz contrar ei urmand sa inceapa procedurile de urmarire silita - nu ar fi trebuit sa si astepte sa treaca acele 15 zile inainte de chema proprietarul in judecata?
2. Totodata, somatia/cererea de chemare in judecata nu trebuie inmanata personal sau printr-o scrisoare recomandata proprietarilor? Cineva (banuiesc ca presedintele sau administratorul) a lasat pur si simplu hartiile indotie in cutia postala si le-am gasit printre pliante de supermarket. Daca as fi aruncat pliantele fara sa ma uit la ele, nu as fi stiut vreodata ca am primit aceste hartii.
3. De asemenea, trecand peste faptul ca hartiile au fost lasate in cutia postala, data redactarii lor este de acum 6 zile. Este normal/moral/legal sa "inmaneze" niste documente cu o intarziere de 4 zile lucratoare in contextul in care administratia "acorda" 15 zile lucratoare pentru plata datoriilor?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:41, 17 Iunie 2016
Daca "somatia" pe care ati primit-o nu are o data scadenta pana la care sa fiti ingaduit sa platiti, atunci acest termen de 15 zile este interpretabil. Daca "somatia" vine numai din partea asociatiei, atunci ea nu este "somatie", ci notificare, asemanatoare celei de-a doua hartii - despre privilegiul imobiliar.
In notificari se povesteste cum vor proceda, termenele sunt orientative.

Daca e asa cum cred eu, atunci nu e cazul sa va faceti problemele de mai sus, ci sa faceti rost de bani si sa platiti restanta. Intre timp mergeti la presedintele asociatiei si stati de vorba, intelegandu-va asupra modului cum veti stinge aceasta datorie sau poate chiar faceti un plan scris de recuperare a cotelor restante.

Daca "somatia" vine de la judecatorie, atunci ea se cheama somatie. Nu se mai inmaneaza personal, se arunca in cutia postala si omul trebuie sa aiba grija sa nu o arunce cu restul pliantelor. Judecatoriile nu au bani sa trimita somatiile cu confirmare de primire. :hm: Asta ca sa stiti pentru viitor.
Conducerea asociatiei a procedat corect. Instiintarea, notificarea unui restantier nu este obligatorie prin nici o lege si puteau sa impuna atat privilegiul imobiliar cat si sa actioneze in judecata fara sa instiinteze proprietarul sau locatarul. Faptul ca au notificat ar trebui sa fie apreciat de restantier si nu criticat.
Acum trei ani am notificat un restantier, aducandu-i la cunostinta inca odata (spun inca odata pentru ca restantele sunt afisate luna de luna pe lista de plata), ca are de plata suma de xxx lei si ca este asteptat 10 zile sa achite iar dupa acest termen i se va pune privilegiu si va fi actionat in judecata. Dupa 3 zile restantierul suna presedintele la telefon, foarte suparat si deranjat ca de ce l-am ameninta, cum ne permitem asa ceva ... I s-a raspuns cam cu aceeasi moneda. Dupa cateva zile achita tot dar de uitat nu se poate uita atitudinea. Asa ca dupa un an este iar restantier asa ca fara nici o notificare, presedintele i-a instituit privilegiu imobiliar si l-a actionat in judecata asa cum prevede legea 230/2007. A primit privilegiul acasa de la OCPI si citatia de la Judecatorie. Nu are decat sa strige la OCPI si la Judecatorie ca nu-i convine procedura.
Asa ca, repet, presedintele asociatiei, in cazul @enndre, a procedat sportiv si elegant.
enndre,
Intelegem oarecum situatia dvs. - locuiti intr-o proprietate a cuiva care-i plecat, bla, bla... si ca de fapt nu va respectati clauzele contractului de comodat, da?

1. Ce / cum ati vrea sa procedeze as. prop. - sa va invite la o discutie de afaceri, cu o masa la un restaurant sau cum? Se stie ca posibilitatile unei as. prop. sunt limitate mai ales de costuri, asa ca, ce-or fi zis oamenii de-acolo - haideti sa-l sensibilizam pe cetatean cu o notificare, oarecum neoficiala, ca este cazul sa mai treaca si pe la asociatie, sa-si achite ceea ce a consumat; daca ziceti ca aveti debite mai mari de 90 de zile, in fapt, daca numarati cu atentie perioada neachitata, s-ar putea sa constatati ca depasiti cu voiosie peste 115-120 de zile - asa ca despre ce vorbim?

2. La noi in asociatie, inainte de a trimite unui debitor niste nevinovate de "hartii", incercam sa vorbim cu dansul (proprietar/chirias, student, corporatist, etc.), adica oameni superocupati cu job-ul - de n-au timp nici sa bage ceva in gura, sa treaca pe la asociatie sa purtam o discutie amicala despre "ce si cum"; bineinteles ca "omul" nu are nicio intentie sa faca acest lucru, si stiti de ce? Pentru ca in cele mai multe cazuri as. prop. nu are conditiile tehnice de a-i intrerupe furnizarea utilitatilor, asa ca plateste / nu plateste, "omul" beneficiaza de toate serviciile furnizate de asociatie. Va intreb - cum stati cu abonamentul la telefonul mobil, la CATV, la energie electrica? Stati bine - nu trebuie sa mai marturisiti aici pe forum pentru ca stim si de ce... nu uitati nicio clipa ca trebuie sa va achitati seviciile si chiar le achitati, inainte de termenul limita !!

3.
De asemenea, trecand peste faptul ca hartiile au fost lasate in cutia postala, data redactarii lor este de acum 6 zile. Este normal/moral/legal sa "inmaneze" niste documente cu o intarziere de 4 zile lucratoare in contextul in care administratia "acorda" 15 zile lucratoare pentru plata datoriilor?


La noi in Moldova este o vorba; "calic da' gingash"...
Adica dupa ce ca esti in culpa de numa'-numa', mai vreti si normal/moral/legal - bravos cetatene - vreti o tzara ca afara, numai ca afara, in situatia descrisa, erati scos pe farash in secunda doi... La noi mai merge, nu stiu cat, dar mai merge, insa deocamdata lasatio mai "tango" cu normal/moral/legal ...

4. Prietena noastra @elga50, v-a sfatuit foarte bine. Urmati calea!
Multumesc pentru raspunsuri, fie ele strict la obiect sau ocaritoare comparand persoana mea cu cea a unor restantieri lipsiti de bun simti si pasiv-agresivi fata de administratie.

Intrebarile adresate de mine au fost sincere si am cautat doar sa ma informez asupra modului corect de a proceda - atat de partea administratiei cat si de partea mea - in aceasta situatie.

Nu am pretentia sa fiu invitat la o caterinca de domnul presedinte si nici nu doresc sa stau la masa la restaurant cu domnul administrator. Ca o paranteza, de cand am inceput sa acumulez restante pana la acest moment - acestia nu au luat niciodata legatura cu mine in nici o forma. De cand locuiesc in acest bloc, atunci cand eu aveam nevoie de ceva din partea dansilor, trebuia sa facem schimb de cereri/documente prin intermediul vecinei care lucra pe post de casiera.

Nu am mai primit pana acum notificari din partea administratiei sau somatii din partea judecatoriei ca sa stiu cum arata unele sau altele (am vazut doar ca seamana cu drafturile regasite pe diverse site-uri cu ofereau sfaturi legale pe net), astfel ca nu aveam de unde sa stiu daca sunt "oficiale", "sportive" sau cu informari cu rol orientativ.

De asemenea, nu am pretins ca cineva este obligat sa ma notifice. Din contra, vreau sa aflu daca notificarea inainte de a chema proprietarii in judecata este necesara (obligatorie) sau nu, caci daca ar fi obligatorie, mi se pare cel putin straniu sa fie antedata cu atatea zile fata de data la care mi-a fost lasata efectiv, practic mi se ofera cu o treime mai putine zile decat se comunica pentru a plati datoria (primind ambele documente mentionate simultan, am crezut ca proprietarii sunt somati si chemati in judecata in acelasi timp).

Impresia mea de persoana fara educatie in drept si care se informeaza online in limita capacitatii de intelegere - a fost ca procedura pentru recuperarea datoriilor la intretinere este aceeasi cu procedura recuperarii oricarei alte creante ce reprezinta sume de bani - situatie in care datornicul trebuie somat inainte de a fi chemat in judecata; iar "creditorul" trebuie sa dovedeasca aceast asomatie.

Una peste alta, voi incerca sa platesc intretinerea in timp util.

Multumesc si o seara buna.
Din partea asociatiei nu este obligatorie instiintarea viitoarelor actiuni in legatura cu recuperarea restantelor prin notificari.
In unele asociatii se practica, fiind o masura suplimentara pentru evitarea actiunilor mai grele - instituire privilegiu imobiliar, actionare in instanta.

Ce este obligatoriu este sa primiti somatia, citatia, de la judecatorie. Din pacate aceasta nu se mai inmaneaza destinatarului sub semnatura de primire, ci se trimite obisnuit, iar postasul, daca nu e plictisit s-o arunce la intamplare, poate atinge performanta de a o arunca chiar in cutia dv. postala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar tashmin tashmin Buna seara, Sper sa ma puteti lamuri cu cateva probleme:1. in cazul in care se instituie privilegiu imobilar fata de un propietar restantier, cererea in ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani asociatie de proprietari silviu1975 silviu1975 Buna ziua, Situatia in asociatia noastra este (am consultat forumul pt acest caz): - reabilitare termica realizata de catre asociatie - cativa proprietari ... (vezi toată discuția)
Executare restantieri la intretinere coryzalia coryzalia Buna ziua, daca legea spune clar ca putem actiona in instanta restantierii dupa 3 luni de neplata a intretinerii, de ce vin unii cu idei precum notificare ... (vezi toată discuția)