avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita, blocare conturi și poprire pe ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita, blocare conturi și poprire pe salariu in timpul concediului medical

Buna ziua,
In luna mai 2015 am fost diagnosticat cu adecarcinom gastric invaziv(cancer la stomac). A urmat o operatie cu rezectie totala si de atunci sunt in incapacitate temporara de munca, cod 096(Tumori maligne ale stomacului).
In luna iunie mi-au fost blocate conturile bancare in urma unei instiintari de la un executor judecatoresc catre banca pentru infintarea popririi in cuantum de 1/3 din salariu. Mentionez faptul ca la locul de munca nu a ajuns nici o hartie de infiintare a popririi.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Se poate pune poprire pe salariu si blocarea conturilor bancare in conditiile in care eu ma aflu in incapacitate temporara de munca(cod 096 - Tumori maligne ale stomacului)? Ce pot face in aceste conditii pentru ca din cate stiu, conform codului de procedura civila nu se poate pune poprire.. cu atat mai mult, nu cumva au incalcat legea prin faptul ca mi-au blocat conturile si banii din cont tinand cont de situatia mea? Cum ar trebui sa procedez? As vrea sa ii dau in judecata dar nu stiu cum sa procedez si ce sanse am..
In asteptarea unui raspuns, va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: ACManuela , utilizator 07:23, 17 Iunie 2016
Aveti o sansa buan ca problema dvs. sa se rezolve fara instanta.
In acest moment aveti numai poprire la banca, pe "disponibilitatile banesti din cont/conturi", adica pe orice sume de bani se gasesc in acel cont, indifferent de provenineta. In mod ipotetic in cont pot fi bani proveniti din orice, nu numai din salariu / indemnizatie de medical. Ati putea avea de ex. cadouri, economii, mosteniri, pretul dintr-o vanzare de bun, chirii etc. Acestea pot fi retinute in totalitate, nu numai in limita de 1/3 ...

Pentru ca teoretic in cont sunt bani din orice sursa, banca nu este obligata (in principiu) sa respecte limita de 1/3 a retinerii, de care limita beneficiaza numai veniturile salariale sau asimilate.
Daca poprirea s-ar fi pus la angajator (sau daca se va pune si acolo), acesta va respecta cu siguranta limita de 1/3, fiindca este clar ca angajatorul nu va datoreaza decat salariul.
Pentru banca nu este asa clar ca e numai salariul in cont.

Va recomand sa luati legatura cu banca si mai ales sa ii informati ca in cont intra exclusiv sume provenite din salari sau concedii medicale, prin urmare trebuie ca banca:
- pentru sumele din salarii sa respective limita de 1/3 din retinere impusa de codul de porcedura civila
- pentru sumele provenite din concedii medicale nu se face nici o retinere, acestea fiind exceptate de la executarea silita.
Am vazut situatii acre s-au rezolvat astfel, bancile au fost coopearnte.
De altfel, ei stiu din descrierea platii facute de angajator ca este vorba de salariu, dvs. trebue numai sa subliniati acest fapt (in scris, cu numar de inregistrare sau cu confirmare de primire).

Daca nu merge cu banca, inainte de litigiu merita incercata explicata situatia executorului judecatoresc.
O alta solutie ar putea fi sa luati banii (concedii, salarii) de la angajator cash, in mana.
Dar va rog inceracti cu banca si daca nu merge reveniti sa vedem ce se poate face.
Si verificati daca nu exista poprire si la angajator, daca se va pune si acolo atunci problema se pune altfel cu banca.
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibila incalcare a legii ACManuela ACManuela Buna ziua, In luna mai 2015 am fost diagnosticat cu adecarcinom gastric invaziv(cancer la stomac). A urmat o operatie cu rezectie totala si de atunci sunt in ... (vezi toată discuția)
Poprire cont maghici2017 maghici2017 Buna, Am un credit din 2007 cu rate pe zece ani, vandut de banca unei firme de recuperari in decembrie 2009. Am observat luna trecuta pe siteul ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cand fiscul pune o poprire pe salariu si trebuie platita si pensia alimentara de intrtinere a unui minor gabi.gabryel gabi.gabryel Fiscul a trimis poprire pe salariu, la firma, a blocat toate conturile salariatului. Salariatul are de platit si pensie alimentara de intretinere a copilului ... (vezi toată discuția)