Buna ziua, Poate fi coasigurat, fara plata contributiei de sanatate, o persoana cetatean strain non EU, cu permis de sedere pe 5 ani sosit pentru reintregirea
familiei fiind casatorita cu un cetatean roman salariat? Cetateanul strain nu lucreaza
nu are nici un venit si este in intretinerea sotului care are contract de munca. Legea
95/2006 prevede ca poate fi asigurat fara plata sotul,sotia si copii minori ai salaria-tului daca acestia nu obtin venituri si sint in intretinerea angajatului.Nu se precizeaza insa concret daca sotul,sotia poate fi si cetatean strain. Imi puteti da o lamurire pentru aceasta situatie? Cu multumiri
Legea nu face o referire expresa la aceasta categorie,respectiv coasigurat sot/sotie fara cetatenie romana al asiguratului salariat roman.Asigurarea de sanatate pt cetatenii straini cu drept de sedere este facultativa,din cate stiu ,iar acestia capata statut de asigurat dupa ce incheie un contract de asigurare si fac dovada platii contributiei la sanatate. Pentru a obtine toate relatiile ,adresati-va casei de sanatate de pe raza de domiciliu