avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detasare cetatean german in Romania
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detasare cetatean german in Romania

Buna ziua,

Detaliile problemei:
Un salariat al unei societati din Germania va fi detasat in Romania.
Procedura de obtinere a formularului A1 a fost demarata, urmand ca in cateva zile sa se obtina acest formular.
Timpul petrecut de salariatul in cauza (cetatean german) in Romania -> 170 zile/an, 4 ani la rand
Salariazarea se va face de catre firma germana

Intrebarile:
1. In conditiile de fata, mai era necesara obtinerea formularului A1? (Initial se estima ca detasarea va fi pe o perioada de 2 ani)
2. Daca valabilitatea formularului A1 este de 2 ani, pt ca acesta sa fie prelungit, e necesara o pauza de 2 luni de la data expirarii pana la solicitarea de a-l prelungi?
3. Pe ce perioada si de cate ori poate fi prelungita valabilitatea formularului A1?
4. Ce obligatii are in Romania salariatul detasat?
Considera ca e necesara inregistrarea la ORI, pt ca sederea lui depaseste 90 zile -> eliberarea unui certificat inregistrare
5. Ce alte demersuri ar mai trebui facute?
6. Daca, prin exceptie, nu se obtine formularul A1, ce implicatii are asupra declaratii veniturilor/facerea platilor in Romania?
7. Mi s-a spus de la o casa de pensii din Romania, ca formularul A1 se obtine doar de firmele din Romania, pentru salariatii care urmeaza a fi detasati. Formularul A1 nu se poate obtine si de firma germana, pt aceleasi scopuri??? De unde si titulatura de formular european..

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2016
Loredana_84, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:53, 17 Iunie 2016
Din situatia descrisa pare ca exista un raport de munca guvernat intre o societate germana si un cetatean german, guvernat mai degraba de legile germane. Simpla detasare nu cred ca ar atrage aplicarea legislatiei muncii din Romania sub aspectele mentionate.

Si atunci considerati ca nu mai e necesara obtinerea formularului A1, desi detasarea va avea loc pe o perioada de 170 zile, adica aproape 6 luni?
Modalitatea de încadrare în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României este prevazuta de OG nr. 25/2014

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasare pe baza formularului a1 nicostaicu nicostaicu Buna seara Va rog daca ma poate ajuta cineva referotor la detasarea angajatilor pe baza formularului A1? O firma cu sediul in Romania, detaseaza oameni pe ... (vezi toată discuția)
Formular portabil a1 RuxandraLarisa RuxandraLarisa Stie cineva daca un agent de munca temporara ce trimite angajatii sa lucreze in UE e obligat sa emita formularul A1? Mentionez ca angajatii lucreaza cu ... (vezi toată discuția)
Sc care detaseaza angajați mihaela672003 mihaela672003 As dori sa știu ce condiții trebuie respectate de o Societate care detaseaza angajații in străinătate si nu are producție in România, ... (vezi toată discuția)