Detaliile problemei:
Un salariat al unei societati din Germania va fi detasat in Romania.
Procedura de obtinere a formularului A1 a fost demarata, urmand ca in cateva zile sa se obtina acest formular.
Timpul petrecut de salariatul in cauza (cetatean german) in Romania -> 170 zile/an, 4 ani la rand
Salariazarea se va face de catre firma germana
Intrebarile:
1. In conditiile de fata, mai era necesara obtinerea formularului A1? (Initial se estima ca detasarea va fi pe o perioada de 2 ani)
2. Daca valabilitatea formularului A1 este de 2 ani, pt ca acesta sa fie prelungit, e necesara o pauza de 2 luni de la data expirarii pana la solicitarea de a-l prelungi?
3. Pe ce perioada si de cate ori poate fi prelungita valabilitatea formularului A1?
4. Ce obligatii are in Romania salariatul detasat?
Considera ca e necesara inregistrarea la ORI, pt ca sederea lui depaseste 90 zile -> eliberarea unui certificat inregistrare
5. Ce alte demersuri ar mai trebui facute?
6. Daca, prin exceptie, nu se obtine formularul A1, ce implicatii are asupra declaratii veniturilor/facerea platilor in Romania?
7. Mi s-a spus de la o casa de pensii din Romania, ca formularul A1 se obtine doar de firmele din Romania, pentru salariatii care urmeaza a fi detasati. Formularul A1 nu se poate obtine si de firma germana, pt aceleasi scopuri??? De unde si titulatura de formular european..
Din situatia descrisa pare ca exista un raport de munca guvernat intre o societate germana si un cetatean german, guvernat mai degraba de legile germane. Simpla detasare nu cred ca ar atrage aplicarea legislatiei muncii din Romania sub aspectele mentionate.