avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Expertiza NCPC
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Expertiza NCPC

Buna ziua,
Am o cauza pe noul cod de procedura civila in care s-a dispus o expertiza.
Ma astept ca expertiza sa se depuna intre termene, asa incat de ex. la urmatorul termen sa ma trezesc cu raportul. Cred ca expertiza se poate face fara citarea partilor, deci nu prea am de unde sa stiu cand se face.
Intrebarile sunt:
1. Daca ma trezesc cu raportul in fata la primul termen, sa zicem din iunie 2016, si nu am cum sa il lecturez si mai ales sa fac obiectiuni sau sa cer completari atunci, pe loc, mai pot face asta la urmatorul termen (sa zicem in iulie 2016)? Ar fi al doilea dupa depunerea raportului.
2. Care este sanctiunea procedurala daca expertul a facut totusi verificari la fata locului fara sa ma citeze?
3.Care este sanctiunea daca expertul a depus raportul inainte de termenul de judecata, dar cu mai putin de 10 zile inainte?

Este evident ca in iunie as cere amanare ca sa studiez raportul, dar chiar si asa am mari emotii ca nu mai pot face obiectiuni / suplimentari.

Multumesc.

ART. 335
Efectuarea expertizei la fata locului
(1) Daca pentru expertiza este nevoie de o lucrare la fata locului sau sunt necesare explicatiile partilor, ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire, in care li se vor indica ziua, ora si locul unde se va face lucrarea. Citatia, sub sanctiunea nulitatii, trebuie comunicata partii cu cel putin 5 zile inaintea termenului de efectuare a lucrarii. Confirmarea de primire va fi alaturata raportului de expertiza.
ART. 336
Raportul de expertiza
(1) Constatarile si concluziile motivate ale expertului sau ale laboratorului ori ale institutului specializat caruia i s-a cerut efectuarea expertizei vor fi consemnate intr-un raport scris, care va fi depus cu cel putin 10 zile inainte de termenul fixat pentru judecata. In cazuri urgente termenul pentru depunerea raportului de expertiza poate fi micsorat.
ART. 337
Lamurirea sau completarea raportului
Daca este nevoie de lamurirea sau completarea raportului de expertiza ori daca exista o contradictie intre parerile expertilor, instanta, din oficiu sau la cererea partilor, poate solicita expertilor, la primul termen dupa depunerea raportului, sa il lamureasca sau sa il completeze.
ART. 338
Efectuarea unei noi expertize
(1) Pentru motive temeinice, instanta poate dispune, la cerere sau din oficiu, efectuarea unei noi expertize de catre alt expert.
(2) O noua expertiza va trebui ceruta motivat, sub sanctiunea decaderii, la primul termen dupa depunerea raportului, iar daca s-au formulat obiectiuni, la termenul imediat urmator depunerii raspunsului la obiectiuni ori, dupa caz, a raportului suplimentar.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2016
smeagull, utilizator
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 15:24, 17 Iunie 2016
Se poate solicita termen pentru luarea la cunostinta a raportului. De asemenea, daca nu sunteti de acord cu raportul se poate solicita si o contra expertiza ( ramane de vazut daca accepta instanta ). V-am raspuns la modul generic, fiecare speta avand particularitatile sale.
Va multumesc. Ingrijorarea mea era legata de termenele in care pot sa cer completarea / lamuriri, sau mai précis ce se inatmpla daca nu pot sa exprim obiectiuni chiar la primul termen dupa depunere, cum ar vrea noul CPC.
N-as vrea sa decad din acest drept, dar este o expertiza intr-un domeniu in care nu ma pricep si am nevoie sa studies raportul, poate chiar cu cineva care se pricepe ca sa vad daca e ok.

Multumesc, astept in continuare raspunsuri pe termen si sanctiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica judiciara in noul cod de procedura civila POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Cred ca este util, sa fie cunoscute de catre utilizatori, prevederile legale privind expertiza tehnica judiciara. Este de asteptat ca si OG nr. 2/ 2000 cu ... (vezi toată discuția)
Obiectiuni la raport de expertiza liamic43 liamic43 S-au facut obiectiuni la raportul de expertiza, in termen legal, in scris si oral. Expertul are obligatia de a raspunde acestor obiectiuni-deci de a motiva ... (vezi toată discuția)
Obiectiuni la raportul de expertiza. cine le plateste? mari mari Buna ziua, Intr-o cauza civila s-a incuviintat efectuarea unei expertize tehnice, la cererea reclamantului. Dupa depunerea raportului de expertiza paratul a ... (vezi toată discuția)