avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate notarul obiecta la valoarea unuei tranzactii de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate notarul obiecta la valoarea unuei tranzactii de vanzare-cumparare ?

Buna ziua,

Tatal meu impreuna cu cei 3 frati ai lui au mostenit un teren de la parinti. Tata si inca un frate au cumparate(prin chitanta de mana, in ideea ca vor trece si pe la notar) in cote egale partea altui frate. Timpul a trecut, si nu au mai ajuns notar, iar tatal meu a decedat. Eu si sora mea dorim sa oficializam vanzarea-cumpararea printr-un act si la notar(vanzare catre noi 2 si fratele tatalui). Partea a fost vanduta la pretul vremii repective, acum valorand mai mult. Mentionez ca fratele care a vandut nu mai are nici un fel de pretentii. Este posibil ca notarul sa impiedice vanzarea din cauza pretului tranzactiei ?

Si inca o intrebare rapida. Impreuna cu fratii tatalui, eu si sora mea detinem un teren. Fratii cate 25%, eu si sora 12.5%. S-a facut cadastrul pe teren in timpul dezbaterii mostenirii si deci e pe numele celor 4 frati. Care ar fi pasii ca sa am acte doar pe partea care imi revine? Am inteles ca ar fi necesara o recadastrare(sa fim trecuti eu si sora mea in locul tatalui) si dupa aceea iesirea din indiviziune. Care este rezultatul acestei iesiri din indiviziune, un act de proprietate ? Pentu ca nu as vrea sa mai umblu dupa mine cu un titlu de proprietate pe numele bunicii tatalui, si vreo 5 certificate de mostenitor.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:48, 17 August 2009
Va raspund intai la prima intrebare --notarul nu poate impiedica tranzactia indiferent care este pretul declarat de dvs , insa el va face incadrarea ca plata a taxelor la pretul minim de pe grila notariala pentru zona si suprafata de teren care se vinde!B-)
Dvs aveti succesiunea dezbatuta (ati spus ca aveti 5 certificate de mostenitor--fratii au cate 25% si dvs si sora aveti cate 12,5% fiecare deci jumatate din partea tatalui dvs). Procedura este simpla....cu certificatul de mostenitor , cu titlul vechi de proprietate si cu actele de identitate ale dvs si ale sorei faceti un cadastru de dezmembrare(apelati la un inginer cadastrist).Dupa aceea mergeti la orice notar public cu toate aceste acte si cu cadastrul de dezmembrare si incheiati un act de partaj voluntar (impartire de comun acord a terenului in 2 parti egale ). Toate actele se depun la cartea funciara si astfel veti primi numere distincte de CF!
SUCCES!
=D>
Am spus 5 certificate, vrand sa subliniez ca sunt multe succesiuni pe terenul respectiv. :">
Coincidenta a facut sa fim si 5 mostenitori pe terenul respectiv. Este posibil sa iesim din indiviziune doar eu si sora mea, sau trebuie si fratii tatalui ?(potrivit unei intelegeri verbale eu si sora mea am avea teren in mijlocul parcelei despartind restul de frati ai tatalui) Ar fi o veste excelenta daca nu am depinde si de ei(nu stiu cat de dispusi sunt sa suporte eventualele cheltuieli). In urma iesirii din indiviziune voi mai fi nevoit sa folosesc titlul de proprietate vechi sau se va elibera un alt document ?

Multumesc.
la notar depindeti de ei, adica trebuie sa se prezinte, sa semneze, sa achite taxe, etc. daca deschideti in ainstanta o actiune de iesire din indiviziune, instanta poate judeca si in lipsa.
Notarul este obligat sa incheie acte valide si nu hartii susceptibile de a fi desfiintate la prima nemultumire a uneia dintre parti.
Deci da, trebuie sa vegheze ca pretul sa fie serios etc. La un pret nerealist, acesta e derizoriu si actul va putea fi anulat usor, asa incat nici dv. nu va convine o astfel de vanzare-cumparare.
In plus, declararea unui alt pret nu va scuteste de a achita un onorariu notarial la pretul real.

Pentru iesirea din indiviziune aveti nevoie de unchii dv. daca vreti amiabil si cat mai ieftin si scurt; altfel, va va costa serios. In instanta taxa de timbru va fi substantiala.
Mai bine discutati cu un jurist toate aspectele care va sunt necunoscute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren gigelas gigelas Buna ziua, Bunicul meu,inainte de deces,a facut testament pentru terenul ce l-a avut,mamei mele si unei surori a mea. Este vorba de un teren in indiviziune si ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare intre mostenitori fara cadastru facut atitirisca atitirisca Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu cateva raspunsuri. Situatia este urmatoarea: Tatal meu avea 3 frati(un frate si doua surori). La mortea ... (vezi toată discuția)
(dezmembrare) cum se face iesirea din indiviziune? sorin85 sorin85 Buna ziua, Eu si fratele meu suntem coproprietari pe o bucata de teren,eu as vrea sa imi vand partea dar el nu este de acord sa isi vanda partea,asa ... (vezi toată discuția)