avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Invitatie la politie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Invitatie la politie

As dori sa stiu daca citarea in dosar penal sau civil are vreo legitimitate daca e facuta prin e mail, fara semnatura electronica, desigur si fara confirmarea primirii.
Nu stiu nici daca exista temei legal pentru asa o citare care de fapt se numeste, citez: "Invitatie".
De "invitatie" in dosar penal chiar nu am mai auzit. Dar poate ma insel, multumesc.

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: KLTM , utilizator 17:47, 20 Iunie 2016
KLTM a scris:

Nu e adevarat, pot renunta la plangere.

Depinde de infractiune
ynocentta a scris:

KLTM a scris:

Nu e adevarat, pot renunta la plangere.

Depinde de infractiune

Eu voi alege sa NU dau nici o declaratie in acea petitie transformata in plangere penala in mod abuziv, cu dorinta clara si indubitabila de a clasa cazul. Asta pot sa fac? Traim intr-u stat cica democratic, nu te poate cineva obliga, peste vointa ta sa faci dosare penale cand tu stii clar ca sunt clasate, stii din start.

Pe de alta parte, nu este normal ca o procedura deficitara (ori e nevoie de semnatura mea pentru ca dosarul penal sa fie complet ori ba ca nu inteleg...) sa duca la fortarea omului de a merge pe un dosar penal in care stie clar ca se va clasa din tocmai vicii de procedura si anume petita nu indeplineste forma unei plangeri penale si nu exista nici semnatura pe ea si nici probe. Pentru ca eu am interes sa se ia in considerare unica plangere pe acelasi subiect, facuta la carte si cu probe in dovedire, nu sa se faca ei ca fac ceva si de fapt sa favorizeze pe golanul care imi face probleme prin clasarea ei. Si apoi tot pe mine sa ma invinuiasca ca fac multe plangeri si sa ma puna si la plata de cheltuilei judiciare. Au mai facut asta, nu ma agit degeaba, stiu cu cine am de-a face.

KLTM a scris:
Eu voi alege sa NU dau nici o declaratie in acea petitie transformata in plangere penala in mod abuziv, cu dorinta clara si indubitabila de a clasa cazul. Asta pot sa fac?

Nu se poate sa nu va prezentati sau sa nu dati declaratie, din moment ce urmarirea penala s-a pus in miscare din oficiu; chiar daca nu doriti sa mai fiti persoana vatamata, volens nolens, daca organul judiciar considera necesar, veti avea calitatea de martor.
trandafir2 a scris:

KLTM a scris:
Eu voi alege sa NU dau nici o declaratie in acea petitie transformata in plangere penala in mod abuziv, cu dorinta clara si indubitabila de a clasa cazul. Asta pot sa fac?

Nu se poate sa nu va prezentati sau sa nu dati declaratie, din moment ce urmarirea penala s-a pus in miscare din oficiu; chiar daca nu doriti sa mai fiti persoana vatamata, volens nolens, daca organul judiciar considera necesar, veti avea calitatea de martor.

Atat jurisprudenta cat si legislatia spun ca este dreptul oricarei persoane sa nu dea declaratii daca nu doreste. Chiar si aici pe forum am citit cazuri.
In ce temei legal ma poate cineva obliga pe mine sa scriu daca nu doresc??

Ce ati citit dvs. pe forum si in practica judiciara se refera la suspect si inculpat (referitor la dreptul la tacere si dreptul de a nu se autoincrimina), insa martorul nu are acest drept, martorul trebuie sa spuna adevarul.

Alte discuții în legătură

Cercetare petitie termen expirat KLTM KLTM A fost considerata petitie o fraza de raspuns a mea la un raspuns al politiei desi nu intruneste conditiile legale ale intocmirii unei petitii, nu e semnata si ... (vezi toată discuția)
Plangere penala prin e mail KLTM KLTM Am formulat in februarie 2016 o Petitie si am trimis prin e mail. Parchetul, in mod surprinzator, fiind destinatar, a transformat in dosar penal desi nu e ... (vezi toată discuția)
Hartuire de catre sectia de politie KLTM KLTM De ani de zile sectia de politie transforma in mod abuziv si fara acordul meu, petitii in plangeri penale desi acele petitii nu intrunesc conditiile legale ... (vezi toată discuția)