avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Retragere asociat din SRL cu preluare imobil ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Retragere asociat din SRL cu preluare imobil proprietate SRL

Cum este posibila retragerea unui asociat dintr-un SRL si preluarea unui imobil pe o alta societate infiintata de catre el?
e posibil infiintarea unui SRL din persoana fizica 1 si persoana juridica ( asociat persoana fizica 1 si alt asociat) ?
multumesc !
Buna ziua,

Cu privire la prima intrebare - depinde de situatie, de ce scrie in actul constitutiv, de exemplu, daca asociatul care s-a retras a adus ca aport la capital respectivul imobil. In general, asociatul care se retrage prmeste dividende. Insa,in practica, exista multe metode, respectiv cazuri similare cu cel descris de dumneavoastra. Exista posibilitatea ca acesta sa fi instrainat imobilul respectiv.
Daca am inteles corect, da, este posibila infiintarea unei societati in care un asociat sa fie persoana fizica si alt asociat sa fie persoana juridica.

Pentru un raspuns, respectiv solutie exacta, ar trebui studiate documentele prin care s-a facut instrainarea imobilului, actul constitutiv al societatii, hotararea adunarii generale a asociatilor si orice alte acte existente.
Intrebarea era daca un SRL se poate constitui dintr- o pers. fizica si un alt SRL in care asociati sunt aceeasi persoana fizica si un tert? Referitor la prima parte , retragerea asociatului fara cesiune de parti sociale si atribuire imobil in compensatie se poate prin dare in plata autentif la notar si ulterior inscrisa la CF ? A mai avut cineva situatii de genul acesta?? Multumesc pt ajutor!!!!
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2016
insulabub, utilizator
Da, este legal. Exista o multime de astfel de cazuri in care aceeasi persoana fizica are mai multe societati in care se asociaza cu alte persoane fizice si/sau juridice.
Din detaliile furnizate de catre dvs., cand mentionati aceasta dare in plata, cel putin in termenei juridici, inseamna ca a existat o datorie intre cele doua societati, care a fost garantata cu acest imobil.
In primul rand, imprumuturile intre societati se fac cu titlu exceptional, cat timp nu sunt IFN-uri. Daca acesta a fost si cazul prezentat de catre dvs., da, se poate inscrie in cartea funciara. Mentionez ca transferul imobilelor se face intotdeauna la notar, altfel nu sunt valide.
Si in al doilea rand, daca suspectati ca exista o frauda trebuie sa va adresati organelor competente.
Cu privire la lipsa cesiunii si compensatie - fie lipsesc niste detalii, fie niste documente pentru ca ceva nu se leaga.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea ca asociat al unui srl Dochian Dochian Buna ziua, va rog frumos sa ma indrumati cum se procedeaza, unde trebuie sa ma duc si cu ce acte , privind renuntarea mea ca asociat la o firma SRL. ... (vezi toată discuția)
Srl - asociat minoritar: capital social, majorare capital social, divizare askator askator Societate comerciala: Istoric: 1. Infiintare: Societatea se infiinteaza ca S.A. prin divizare dintr-un S.A. mai mare (fost de stat). Cu ocazia divizarii ... (vezi toată discuția)
Model de cerere de retragere din societate. andreea32 andreea32 Sunt asociat intr o societate si vreau sa ma retrag.Vreau sa fac cererea de retragere dar nu stiu exact ce trebuie sa scriu in cerere.exista un model standard ... (vezi toată discuția)